Πολεμικό Ναυτικό: «Έρχονται» οι φρεγάτες από τις ΗΠΑ

Πολεμικό Ναυτικό: «Έρχονται» οι φρεγάτες από τις ΗΠΑΠολεμικό Ναυτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να φτάσουν οι φρεγάτες από τις ΗΠΑ.

Πολεμικό Ναυτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγο καιρό επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο Eisenhower στη ναυτική βάση της Σούδας.

Παραμονές της επίσκεψης αυτή έφυγε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού η LOR (Letter of Request – Επιστολή Ενδιαφέροντος) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανοίγοντας τον δρόμο στις ΗΠΑ για την εισδοχή στην κούρσα διεκδίκησης του μεγαλύτερου προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού από 1989.

Στο εύλογο ερώτημα του «γιατί έπρεπε να σταλεί επιστολή στις ΗΠΑ» η απάντηση έχει να κάνει με την αμερικανική νομοθεσία, αφού μόνο έτσι μπορεί το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (US NAVY) και το Πεντάγωνο να κινηθούν ανάλογα, κομίζοντας την πρότασή τους, συνοδευόμενη από κάποια οικονομική προσφορά για διακρατική συμφωνία. Και εδώ είναι και η ειδοποιός διαφορά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, αφού βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να συνάψουν διακρατική συμφωνία μεταξύ τους παρά μόνο απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Οι ΗΠΑ έρχονται με την πρόταση των φρεγατών MMSC, στις οποίες ενσωματώνουν οπλικά συστήματα που θα προσδώσουν επιπλέον δυνατότητες στην φαρέτρα του Πολεμικού Ναυτικού.

Περίπου στα τέλη Μαΐου αναμένεται να φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η LOA (Letter of Agreement – Επιστολή Συμφωνίας) με την τελική πρόταση των ΗΠΑ. Αυτή θα περιλαμβάνει την τελική τιμή προσφοράς με οπλικά συστήματα των 4ων φρεγατών, πρόταση για ναυπήγηση τριών εξ αυτών στην Ελλάδα σε ναυπηγείο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση, την πρόταση για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ αλλά – κι αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι – η πρόταση για τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προϊδεάσει για την τελική προσφορά των Αμερικανών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, πλην του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, που σε σχετική ενημέρωση συντακτών,  ανέφερε ότι «θα έρθει προσφορά που θα είναι ακαταμάχητη».

Σε ότι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο διακαής πόθος είναι τα Arleigh Burke, τα οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη η αμερικανική πλευρά να διαθέσει. Ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορά τουλάχιστον ενός θηριώδους καταδρομικού Ticonderoga με όλα του τα οπλικά συστήματα. Κι από εκεί και πέρα τα σενάρια παίζουν. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορά LCS, άλλες για ελικοπτεροφόρο Wasp κι άλλες για αποβατικό LSD κλάσης ‘Whidbey Island’. Ίσως να υπάρξει συνδυασμός πλοίων, όμως τίποτα δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, αφού οι υπόλοιπες χώρες που διεκδικούν το πρόγραμμα των 5 δις. δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και αναμένεται να κάνουν εντυπωσιακές κινήσεις.