Σαρωτικές αλλαγές στο F-15EX

Σαρωτικές αλλαγές στο F-15EXΤο F-15EX είναι πιθανό να έχει διάρκεια ζωής περίπου για μισό αιώνα

Με προγραμματισμένη διάρκεια ζωής 20.000 ωρών, το F-15EX είναι πιθανό να  έχει διάρκεια ζωής περίπου για μισό αιώνα, αρκετά αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι το πρωτότυπο F-15 γιορτάζει την 50ή επέτειο της πρώτης πτήσης του τον επόμενο χρόνο.

Η νεότερη παραλλαγή F-15EX της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα ονομάζεται Eagle II, ανακοίνωσε  την Τετάρτη ο υπολοχαγός Δούκας Ρίτσαρντσον, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής στην Αεροπορική Βάση Eglin.

Συνολικά, η υπηρεσία σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον 144 F-15EX για την αντικατάσταση του στόλου F-15C / D, ο οποίος έχει μέση ηλικία 37 ετών και αρχίζει να υφίσταται διαρθρωτική πίεση. Το σύνολο του στόλου F-15C / D της Εθνικής Φρουράς,  θα αντικατασταθεί είτε από τα F-15EX είτε από τα F-35A, δήλωσε ο στρατηγός Mike Loh, διευθυντής της Εθνικής Φρουράς.

Το F-15EX περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα F-15C Eagle και F-15E Strike Eagle, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου Eagle Passive / Active Warning and Survivability System, ένα ψηφιακό πιλοτήριο, το πιο προηγμένο ADCP-II υπολογιστής αποστολής από τη Honeywell και έλεγχοι πτήσης [wire-fire]  μέσω καλωδίου.

Το πιο σημαντικό είναι η ανοιχτή αρχιτεκτονική  του σκάφους, η οποία θα επιτρέψει στην υπηρεσία να ενημερώσει γρήγορα το αεροσκάφος και να προσθέσει νέες δυνατότητες, δήλωσε ο Ρίτσαρντσον.

Σ αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε, ότι πολλά από τα νέα συστήματα του μοντέλου EX ήταν ήδη σε παραγωγή για πελάτες F-15 όπως το Κατάρ ή η Σαουδική Αραβία., Τελικά, το πρόγραμμα μεταφέρθηκε από την ανάθεση συμβολαίου στην παράδοση του πρώτου αεροσκάφους σε περίπου εννέα μήνες, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντσον.

«Θα έλεγα ότι αυτή την μέρα τη φανταζόμασταν εδώ και  πολύ καιρό, αλλά στην πραγματικότητα  καρποφόρησε πολύ γρήγορα από την προοπτική της απόκτησης», είπε.

Το F-15EX έκανε την πρώτη του πτήση στις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Lambert στο St. Louis, Missouri. Ένα μήνα αργότερα, στις 10 Μαρτίου, η Boeing παρέδωσε το πρώτο αεροσκάφος στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία πραγματοποιεί επί του παρόντος δοκιμαστικές πτήσεις του αεροσκάφους.

Η Πολεμική Αεροπορία έθεσε την πρώτη παραγγελία της για το F-15EX τον Ιούλιο του 2020, αναθέτοντας συμβόλαιο για την πρώτη παρτίδα οκτώ αεριωθούμενων αεροπλάνων που δεν θα ξεπερνούσε τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά τα αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν στην Αεροπορική Βάση Eglin AFB έως το οικονομικό έτος 2023.

Η δεύτερη παρτίδα αεροπλάνων F-15EX είναι προγραμματισμένη για παράδοση το έτος  2024 στη βάση εθνικής φρουράς Kingsley Field Air στο Όρεγκον. Αυτή η βάση θα χρησιμεύσει επίσης ως χώρος για εκπαίδευση F-15EX. Η τρίτη παρτίδα θα παραδοθεί στο Portland ANGB στο Όρεγκον το οικονομικό έτος 2025, όπου η Πολεμική Μοίρα 142 Air Wing της βάσης θα γίνει η πρώτη επιχειρησιακή μονάδα που θα πετάξει το αεροσκάφος.

Η σύμβαση έχει επιλογές που θα επέτρεπαν στην υπηρεσία να αγοράσει έως και 200 ​​τζετ, με συνολική μέγιστη αξία για το πρόγραμμα τα 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μέλλον του από ότι φαίνεται αναμένετε λαμπρό.