ΥΠΕΘΑ: Επιχειρησιακή Αξιοποίηση Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior



Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, των βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγγίδη, με θέμα «Επιχειρησιακή Αξιοποίηση Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior», ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έδωσε λεπτομέρειες. 

Αρχικά, δήλωσε ότι το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα $ 46.703.524, εκ των οποίων έχει εκταμιευτεί-καταβληθεί το σύνολο σχεδόν ($ 46.655.895 για την ακρίβεια). 

Είπε επίσης ότι έχει παραληφθεί το σύνολο των ελικοπτέρων, το σύνολο των οποίων «δύναται να επανέλθει σε πτήσιμη κατάσταση» και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα επιχειρησιακής τους ένταξης, δηλαδή της επαναφοράς τους σε πτήσιμη κατάσταση και συντήρησης τους, υλοποιείται κανονικά.

 Παράλληλα εφαρμόζεται το πρόγραμμα υποστήριξης τους (FOS : Follow-On-Support) διετούς διάρκειας.

Ως προς το επιχειρησιακό κομμάτι, ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την κατανομή τους ως εξής: 36 ελικόπτερα σε πλήρη επιχειρησιακό ρόλο, με πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας, ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων, 24 ελικόπτερα αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά, με βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες και 10 ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών, για την υποστήριξη των υπολοίπων 60. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «καθώς όλα τα ελικόπτερα προέρχονται από κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, όλα τα προαναφερθέντα συστήματα των 36 ελικοπτέρων, μπορούν να τοποθετηθούν και να αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε από τα 70».