Η Τουρκία προκαλεί τον Μπάιντεν - διαπραγματεύεται να αγοράσει μια νέα παρτίδα S-400



Σε μια σαφή πρόκληση για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του, συζητά επί του παρόντος για την αγορά μιας νέας παρτίδας πυραυλικών συστημάτων «S400» με τη ρωσική πλευρά, γράφει το αραγικό δημοσίευμα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Haber Turk», χθες το βράδυ, ο Τσαβούσογλου επέκρινε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία «S400», σημειώνοντας ότι η Άγκυρα χρειάζεται αυτά τα πυραυλικά συστήματα και τα αγόρασε, και είναι λάθος για την Ουάσινγκτον να επικρίνει αυτήν τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την Τουρκία να αγοράσει όπλα από αυτήν, αξίζει να τα προσφέρουν σε λογικές τιμές και με καλύτερους όρους.
 
 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στα τέλη του περασμένου μήνα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα, αλλά ο Τσαβούσογλου με τη σειρά του ανέφερε, μετά την πρώτη η άμεση συνάντησή τους από τότε που ανέλαβε ο Μπλίνκεν, ότι η συμφωνία με τη Ρωσία, είναι «ένα διευθετημένο ζήτημα, και του υπενθύμισα για άλλη μια φορά γιατί η Τουρκία αγόρασε το S400. Το σύστημα αγοράστηκε και τώρα το ζήτημα έκλεισε».

Σε ένα άλλο θέμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πώληση επιθετικών drone από τη χώρα του προς την Ουκρανία δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας.

Είπε ότι η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις με τις δύο χώρες, παρά την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Point», ανέφερε χθες, ότι η τουρκική θέση υπέρ της Ουκρανίας στην κρίση της με τη Μόσχα αποκάλυψε ότι η στρατηγική του Ερντογάν είναι «να αποδυναμώσει και να διαιρέσει τους γείτονες, προκειμένου τελικά να εδραιωθεί ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη».
 
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε χθες τον Μεχμέτ Μους, εξέχον μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ως νέο Υπουργό Εμπορίου, για να αντικαταστήσει την Ρουχσάρ Μπεκτζάν, η οποία διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος για οικονομικές υποθέσεις. Αποφάσισε επίσης να χωρίσει το Υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών σε δύο υπουργεία.

Το προεδρικό διάταγμα δεν ανέφερε γιατί άλλαξε η Μπεκτζάν, αλλά έρχεται όταν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την υπουργό ότι αγόρασε προμήθειες από την εταιρεία που ανήκει στην οικογένειά της και ζήτησε την παραίτησή της.

Η Oda TV ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι το Υπουργείο Εμπορίου αγόρασε απολυμαντικά αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών (929.000 $) από δύο εταιρείες που ανήκουν στον άντρα της υπουργού εμπορίου που απολύθηκε.

Η Μπεκτζάν αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, λέγοντας ότι  επιλέχθηκε ο ιδιοκτήτης της χαμηλότερης τιμής ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Al Jarida