Νέο μακελειό στο Ιράκ με 18 νεκρούς από επίθεση τζιχαντιστών



Στην αγροτική περιοχή Ταρμίγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, «τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε οχηματοπομπή του στρατού» και «σκότωσαν δύο αξιωματικούς και δύο στρατιώτες», ανέφερε αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Όταν έφθασαν ενισχύσεις, δέχθηκαν με τη σειρά τους πυρά με αποτέλεσμα «ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες» να σκοτωθούν, όπως επίσης κι ένας μαχητής που ανήκε σε παραστρατιωτική ομάδα φυλής η οποία έχει ενσωματωθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις και «ένας άμαχος που βρέθηκε εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στην περιοχή Άλτον Κουμπρ, βόρεια της Βαγδάτης, την κυριότητα της οποίας διεκδικούν τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι Κούρδοι, «έξι Πεσμεργκά (σ.σ. κούρδοι μαχητές) σκοτώθηκαν όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επιτέθηκαν με ελαφρά όπλα στη θέση (τους)», είπε άλλος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας, επίσης υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Η τρίτη φονική επίθεση έγινε στη δυτική έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανέφερε ένας τρίτος αξιωματικός. «Ένας αξιωματικός κι ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα καθώς πέρναγε οχηματοπομπή του στρατού» από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, είπε.

Στην επαρχία Ντιγιάλα, που γειτονεύει με τη Βαγδάτη, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα, ενώ δύο μαχητές τραυματίστηκαν σε χωριστή επίθεση, δήλωσε άλλος αξιωματικός.

Για καμία από τις ενέργειες αυτές δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ, αλλά οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν είναι χαρακτηριστικές της οργάνωσης των τζιχαντιστών αφότου έχασε τα εδάφη που κατείχε στα τέλη του 2017: τα μέλη της δρουν κυρίως νύχτα, σε απομονωμένες περιοχές, με ελαφρά όπλα, βάζοντας συστηματικά στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις, ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ κάλεσε χθες να «ενισχυθεί η διεθνής υποστήριξη για να τελειώνουμε με τα υπολείμματα» του ΙΚ.

Διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είναι παρών από το 2014 στο Ιράκ για να βοηθήσει να νικηθεί το ΙΚ. Το κοινοβούλιο αξίωσε με ψήφισμά του πέρυσι την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, αλλά αυτό παραμένει κενό γράμμα.