Επεισόδιο σε Μ.Θάλασσα και πολεμική εμπλοκή στην Α.Ουκρανία



Σιγοβράζουν πολλές περιοχές του πλανήτη ενώ η πανδημία θα επιταχύνει πολλές εξελίξεις
Τρελάθηκε ο κόσμος και μετά τον κανονικό πόλεμο στο Ισραήλ, έχουμε πολεμικά επεισόδια και στην Α.Ουκρανία.

Αυτό που διαφαίνεται πάντως είναι μια παγκόσμια ένταση μεσούσης της πανδημίας και λόγω εθνικιστικών και οικονομικών προβλημάτων.   
 
Συγκεκριμένα σήμερα ρωσικό μαχητικό Su-30 φέρεται να παρεμπόδισε δύο γαλλικά Mirages-2000 και ένα γαλλικό δεξαμενόπλοιο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι Ρώσοι μετέφεραν ΤΟΜΑ BMP-3 στο Καλινινγκράντ, το οποίο θα είναι το επόμενο σημείο σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.  

Την ίδια στιγμή έχουμε πολεμικά επεισόδια στο Ντονιέτσκ μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των Ρωσόφωνων με πυρά πυροβολικού και όλμων, που φέρονται να προκάλεσαν τραυματίες.

Δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες αλλά τα πολεμικά επεισόδια συνεχίζονται στην περιοχή αυτή σχεδόν καθημερινά στα πρότυπα της διένεξης Αζέρων-Αρμενίων.

Πληροφορίες επίσης φέρουν την ενίσχυση των μονάδων της 128ης ταξιαρχίας κοντά στη Μαριούπολη. Στην περιοχή έφτασε μονάδα όλμων των 120 mm σε  σημείο ελέγχου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των χωριών Lomakino και Lebedinskoye.
 
Επίσης είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι δεν έχουν αποσύρει μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πριν λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι “δεν είναι σίγουρος ότι δεν μπορεί να συμβεί ισχυρότατη κλιμάκωση στην περιοχή».

Ο Ζελένσκυ μάλιστα ανέφερε ότι δεν αποκλείει ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο σε περίπτωση πλήρους κλιμάκωσης από τη Ρωσία.

Η δήλωση του υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του All-Ukrainian forum "Ukraine 30  στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν μια ρωσική επίθεση πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας, όχι μόνο από τον Ντονιέτσκ,  αλλά και από την Κριμαία και τη Λευκορωσία, είναι δυνατή  και εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη γι αυτή  ο Ζελένσκι είπε:

"Είμαστε έτοιμοι; Είμαστε, συνολικά μια χώρα με πολύ ισχυρό και θαρραλέο στρατό.Είμαστε έτοιμοι, είναι ο κόσμος έτοιμος, είναι η Ευρώπη έτοιμη για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας; Νομίζω ότι κανείς δεν είναι έτοιμος. Απολύτως. Εάν συμβεί αυτό, ... νομίζω ότι η Ρωσία δεν θα το υλοποιούσε ... Είμαι σίγουρος  τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε όσο και από το έργο που έχουμε κάνει, διπλωματικά, με την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. [Διαφορετικά] νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε άνετα έναν παγκόσμιο πόλεμο", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζέλενσκι τόνισε ότι "είναι «πολύ επικίνδυνο», αλλά «δεν υπάρχει τίποτα και κανένας να φοβάται, αφού η χώρα ισχυροποιήθηκε. Είναι τρομακτικό να το ακούς λόγω των απειλών που θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Αλλά  τέτοια βήματα ιστορικά οδηγούν πάντα σε απώλειες, μεγάλες απώλειες, εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι», είπε ο ίδιος.

Η Ουκρανία σαφώς και δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη της, χωρίς βοήθεια από άλλα κράτη, μια ρωσική επίθεση.

Ο Ουκρανός στρατηγός Ruslan Khomchak δήλωσε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει 28 μονάδες  κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, και στην Ανατολική πλευρά, ενώ σχεδιάζει να μεταφέρει έως και 25 τάγματα υπό το πρόσχημα  προετοιμασιών για στρατιωτικές ασκήσεις.

Δεκαπέντε πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου είναι ακόμη  στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ στην Κριμαία έχουμε μεταστάθμευση αεροσκαφών Su-25SM3, στην περιοχή της Σταυρούπολης στην Κριμαία.

Παρόλο που ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ανέφερε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Ζέλενσκι είπε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει μόνο 3.500 στρατεύματα από την Κριμαία, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα της Ουκρανίας.

Με λίγα λόγια, αν η δύση επιχειρήσει να προκαλέσει τετελεσμένα στην περιοχή, η Μόσχα θα αντιδράσει αστραπιαία, εισβάλοντας στην Α.Ουκρανία, ενώ ρωσόφωνοι υπάρχουν σε πολλές χώρες στην περιοχή, τονίζουν ρωσικές πηγές.