Τουρκία: «Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ- συνομιλούν οι υπηρεσίες πληροφοριών»



Ο γραμματέας Τύπου και σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν σήμερα, 12 Μαΐου, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

 Με τον τρόπο αυτόν, ο εκπρόσωπος του αρχηγού  του τουρκικού κράτους αντέδρασε στις δηλώσεις της αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης «Καλό Κόμμα» (İYİ), Μεράλ Ακσενέρ,  ότι οι αξιωματούχοι της χώρας ξεκίνησαν διάλογο με την ανώτερη πολιτική ηγεσία της Συρίας,  όπως  δημοσίευσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ‘Duvar’.

«Άκουσα ότι υπήρχαν συναντήσεις με τον Άσαντ. Προσευχήθηκα ότι ήταν αλήθεια», είπε η Ακσενέρ, κατά τη διάρκεια παρουσίας της στο τοπικό κανάλι Karar στις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν , είναι λάθος να υποθέσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ ξεκίνησαν μόνο και μόνο επειδή η Άγκυρα διαπραγματεύτηκε με την Αίγυπτο, μια άλλη χώρα με την οποία η Τουρκία είχε εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχει νόημα να συμπεράνουμε ότι μιλάμε με τον Άσαντ μόνο επειδή η διαδικασία ομαλοποίησης έχει ξεκινήσει με την Αίγυπτο», τόνισε.

 «Δεν υπάρχουν συναντήσεις με τον Άσαντ. Κατά καιρούς συναντώνται εκπρόσωποι των μονάδων πληροφοριών (Τουρκίας και Συρίας)».