Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς - Ετοιμοπόλεμες και οι δύο χώρες



Εδώ και λίγα 24ωρα οι συζητήσεις γίνονται γύρω από πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

Πρόκειται για μία εύθραυστη εκεχειρία, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται ακόμα «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Οι πρωταγωνιστές της ανάφλεξης, όμως, είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και για την μακροημέρευση ή όχι της αποκλιμάκωσης. Αυτοί είναι το κλειδί των εξελίξεων στην περιοχή, έχοντας, όμως, το βλέμμα τους στραμμένο κατά κανόνα στο εσωτερικό τους μέτωπο.

Πανηγυρισμοί στη Γάζα για τη εκεχειρία 


Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ο αδιαμφισβήτητος παίκτης. Αυτός που έχει δει τις πολιτικές του μετοχές να εκτοξεύονται από την αρχή των εχθροπραξιών. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις έναν μήνα νωρίτερα, μαγειρευόταν μία κυβέρνηση συνασπισμού που κοινό τόπο είχε ότι πρωθυπουργός θα ήταν οποιοσδήποτε εκτός από τον “Μπίμπι”. Πρόκειται για τις τέταρτες εκλογές στο Ισραήλ μέσα σε διάστημα δύο ετών. Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Yamina ("Δεξιά"), Ναφτάλι Μπένετ, αποχώρησε από τις συνομιλίες. Αυτό επανέφερε τον Νετανιάχου στο τιμόνι. Πλέον, ως ηγέτης του Ισραήλ και επικεφαλής της στρατιωτικής αντίδρασης φαίνεται να αποκομίζει πλούσια πολιτικά-εκλογικά κέρδη. 

Ο Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (“Υπάρχει μέλλον”), δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την εντολή (διορίας 28 ημερών) που έλαβε από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν. Εάν αποτύχει, είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές και ο Νετανιάχου να αποδειχθεί ο μεγάλος κερδισμένος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγώνας του για πολιτική επιβίωση στέφεται με επιτυχία. Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Έχει καταφέρει να στέκεται στα πόδια του παρά τις σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητές του. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις χωριστές υποθέσεις Δεν δίστασε, μάλιστα, να κατηγορήσει ευθέως τους δικαστές για συμμετοχή στη σκευωρία που, όπως ισχυρίζεται, έχει στήσει η αριστερή αντιπολίτευση και τα Μίντια.