Η «μικρή Σούδα» στο Κυριαμάδι: Το ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα



ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ - Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η «ΣΚΑΚΙΕΡΑ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνοτουρκικής αντιπαραθέσεως στο νότιο τμήμα αυτής, στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκάνησου και στα νότια της Κρήτης, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κατέστησε επιτακτική από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας την ενίσχυση και ανάδειξη θέσεων, μονάδων, τακτικών και τεχνικών που είτε υπήρχαν, αλλά ήταν «ξεχασμένες», είτε δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση, σε τακτικό επίπεδο, της καταστάσεως. Γιατί η γεωγραφία και η εκμετάλλευσή της προς όφελός σου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους στη σκακιέρα ενός ηγήτορα.

Από την άποψη αυτή, η απολύτως επιτυχής αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητος και προκλητικότητος του καλοκαιριού του 2020 στην ευρύτερη περιοχή (Δωδεκάνησα και νοτίως της Κρήτης) ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Προωθημένης Ναυτικής Βάσεως (ΠΝΒ) Κυριαμαδίου, στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, στο ακρωτήριο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου, της επονομαζόμενης για τη σημασία και τον ρόλο της από ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του ΓΕΕΘΑ ως «μικρής Σούδας». Αντιγράφουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Π.Ν.: «Αποστολή της ΠΝΒ Κυριαμαδίου είναι να ανεφοδιάζει με τα απαραίτητα υλικά και να παρέχει ευκολίες στα πολεμικά πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα του Π.Ν., με σκοπό τη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας». Γνωρίζοντας αυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΠΝΒ Κυριαμαδίου διοικητικώς υπάγεται στη μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βάση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα και άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η θέση της, δίπλα στον ιστορικό φάρο του Κάβο Σίδερου, ύψους 15 μ., που λειτουργεί και σήμερα και κτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, ελέγχει το στρατηγικής σημασίας στενό της Ανατολικής Κρήτης - Κάσου / Καρπάθου.

Η ΠΝΒ Κυριαμαδίου αποτελεί την πλησιέστερη βάση ανεφοδιασμού στην περιοχή, όπου μπορούν να καταφύγουν όποτε αυτό απαιτηθεί τα σκάφη του ελληνικού Στόλου, που έχουν μόνιμη πλέον παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. Γιατί, αν δεν υπήρχε η βάση αυτή, θα έπρεπε κανονικώς φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι να φύγουν από την περιοχή, επιστρέφοντας στη Σούδα και χάνοντας ουσιαστικώς μία ολόκληρη ημέρα στο «πηγαινέλα».

Τώρα, όλα αυτά απλώς έχουν... ξεπεραστεί. Το πλοίο ανεφοδιάζεται με καύσιμα, λιπαντικά, πυρομαχικά κάθε είδους κλπ., ενώ παραμένει στην περιοχή του ενδιαφέροντός του και με τα όπλα του επιφανείας Exοcet Mod.3, με βεληνεκές 180 χιλιομέτρων, μπορεί να πλήξει τους στόχους του ακόμα και ευρισκόμενο μέσα στη βάση, αν απαιτηθεί.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Η εμφανής «παρουσία»-υπενθύμιση της ΠΝΒ Κυριαμαδίου και του ρόλου της έγινε αρχικώς γνωστή στις 28 Απριλίου 2019, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης, ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη, επισκέφθηκαν την προαναφερθείσα βάση, για να ανταλλάξουν ευχές για το Πάσχα με το προσωπικό της, τις οικογένειές τους και το πλήρωμα της ΤΠΚ «Δανιόλος», που ναυλοχούσε την ημέρα αυτή στη βάση.


Από εκεί ο τότε πρωθυπουργός είχε κάνει δηλώσεις για τη βελτίωση της οικονομίας, τα Ελληνοτουρκικά κλπ. Τότε ουδείς είχε φανταστεί τον πραγματικό λόγο της πρωθυπουργικής παρουσίας με τόσους επισήμους μαζί του εκεί και όλοι σχεδόν τον είχαν αποδώσει σε «επικοινωνιακούς λόγους». Μετά άλλαξε κυβέρνηση, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στις Ε.Δ., ήλθε η διπλή κρίση με την Τουρκία το 2020 σε ξηρά και θάλασσα και βλέπουμε μετά, παραμονές του νέου έτους, στις 29 Δεκεμβρίου 2020 να επισκέπτεται τη βάση «για ευχές» ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος.

Παραμονές του φετινού Πάσχα, τη βάση επισκέφθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν. (κεντρική ΦΩΤΟ), που μίλησε στο προσωπικό της βάσεως και στο πλήρωμα μιας άλλης ΤΠΚ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις. ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ δημοσιοποίησαν και φωτογραφίες από τις επισκέψεις αυτές.

Συμπερασματικώς, Το μήνυμα όλων αυτών των «εθιμοτυπικών» κατά τα άλλα δράσεων είναι ένα και απολύτως σαφές. Απευθύνεται προς την Άγκυρα και της «επισημαίνει» ότι, αν αυτοί έχουν τον τρίτο ναύσταθμό τους στο Αξάζ, απέναντι από τη Ρόδο, η Ελλάδα έχει την ΠΝΒ Κυριαμαδίου, μικρότερη μεν σε έκταση και δυνατότητες, αλλά κάνει μία χαρά τη δουλειά της, ώστε τα ελληνικά πολεμικά σκάφη να είναι συνεχώς στην περιοχή και να έχουν «στο κυνήγι» οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό κινείται εκεί, χωρίς να φύγουν από πίσω του ούτε για... ανεφοδιασμό. Και μάλλον το «μήνυμα» έχει γίνει και κατανοητό από την Άγκυρα.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]