Εστία πυρός τα Βαλκάνια-ΗΠΑ και Ρωσία σε παράλληλες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή



ΗΠΑ και Ρωσία αντιμάχονται σκληρά για την επιρροή στην περιοχή

Σε τεντωμένο σχοινί η περιοχή των Βαλκανίων, η επονομαζόμενη και “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης. Η Σερβία και η Ρωσία από την μια ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην πρωτεύουσα της πρώτης την Πέμπτη, καθώς οι δυνάμεις των Η.Π.Α. πραγματοποίησαν μαζικές ασκήσεις σε γειτονικά βαλκανικά κράτη. ΗΠΑ και Ρωσία αντιμάχονται σκληρά για την επιρροή στην περιοχή.

Τα υπουργεία Άμυνας της Σερβίας και της Ρωσίας ανέφεραν ότι η κοινή εκπαίδευση περίπου 200 ειδικών στρατευμάτων θα περιλαμβάνει «την καταστροφή ενός παράνομου στρατιωτικού σχηματισμού», αληθινά πυρά και «αντιτρομοκρατική» δράση. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 25 Μαΐου, ανέφεραν τα υπουργεία.

Οι ασκήσεις σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο κοντά στο Βελιγράδι έρχονται καθώς άλλες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με αμερικανικό στρατό και με την ονομασία Defender Europe 2021 πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων εθνών που γειτονεύουν με τη Σερβία.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι οι κοινές ασκήσεις που περιλαμβάνουν περίπου 28.000 πολυεθνικά στρατεύματα «έχουν σχεδιαστεί για να χτίσουν την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συνεργαζόμενων στρατευμάτων».

Οι ασκήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις άμυνας, «καταδεικνύουν την ικανότητά μας να υπηρετούμε ως στρατηγικός εταίρος ασφάλειας στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, διατηρώντας παράλληλα τις ικανότητές μας στη Βόρεια Ευρώπη, τον Καύκασο, την Ουκρανία και την Αφρική», αναφέρθηκε.