Τι επιδιώκει η Χαμάς στην παρούσα σύγκρουση με το Ισραήλ



H Παλαιστινιακή Χαμάς η οποία κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην Λωρίδα της Γάζας και έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των Δυτικών Χωρών ως τρομοκρατική οργάνωση, δυσαρεστήθηκε έντονα από την απόφαση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μαζέν) τον προηγούμενο μήνα για την αναβολή των τριπλών εκλογών.

Σύμφωνα με το  διάταγμα που είχε υπογράψει ο Αμπάς, την 22 Μαΐου επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τις 132 έδρες του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (Βουλή), την 31 Ιουλίου η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της ΠΑ ενώ θα ακολουθούσαν την 31 Αυγούστου οι εκλογές για το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο.

Αν και δεν ειπώθηκε κάτι επίσημα, η Χαμάς έχει υπονοήσει ότι πρόκειται για συμπαιγνία του Ισραήλ με την ΠΑ η οποία στα θέματα ασφαλείας, όπως και η Ιορδανία συνεργάζεται πλήρως με τις Ισραηλινές Αρχές και Υπηρεσίες Ασφαλείας προκείμενου να την εμποδίσουν να κυβερνήσει εκτός της Λωρίδας της Γάζας και στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη (Σαμάρια και Ιουδαία) όπου μέχρι τώρα κυριαρχεί η Φατάχ.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι μετά τον κατακερματισμό της Φατάχ και την ανεπάρκεια του Αμπάς οποίος κατηγορείται πλέον από πολλούς κύκλους εντός και εκτός Παλαιστίνης για κακοδιοίκηση και διαφθορά, η Χαμάς θα κέρδιζε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 (74 από τις 132 έδρες του Κοινοβουλίου) ενώ υπήρχαν και πολλές πιθανότητες να κερδίσει ακόμα και την Προεδρία.

Σε άρθρο - ανάλυση στο Liberal την 3 Φεβρουαρίου είχα επισημάνει εμφατικά ότι ο Αμπάς είχε πει επανειλημμένα ότι οι παλαιστινιακές εκλογές δεν θα διεξαχθούν χωρίς την Ιερουσαλήμ. Ίσως να ήθελε κατά βάθος κάτι τέτοιο για να κατηγορηθεί το Ισραήλ αν αρνιόταν και αυτός να συνεχίσει ως …Πρόεδρος.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αντικειμενικά κάποιες ολιγωρίες των Ισραηλινών Αρχών Ασφαλείας με άκαιρες και καθυστερημένες επεμβάσεις εκεί που έπρεπε αλλά και ανεξήγητα δυσανάλογες καταστολές εκεί που δεν έπρεπε. Όπως στην Πύλη της Δαμασκού όπου στα σκαλιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από αυτήν χρησιμοποιούνται για κοινωνικές συναθροίσεις των νεαρών Αράβων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αλλά και στο τέμενος Αλ Ακσά, ιδιαίτερα στο εσωτερικό του και ενώ βρισκόντουσαν μέσα σε αυτό Παλαιστίνιοι που προσεύχονταν λόγω του Ραμαζανίου.

Δημιουργήθηκαν όμως εντάσεις και για άλλα θέματα όπως η υπό εκδίκαση στο Ανώτατο Δικαστήριο την 10 Μαΐου της υπόθεσης της ιδιοκτησίας οικημάτων 28 οικογενειών Αράβων Παλαιστινίων στην περιοχή Σείχ Ζαραχ που με καθυστέρηση αναβλήθηκε για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση (σημ. δεν υπεισερχόμαστε στην ουσία αυτής της διαφοράς). Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η πολιτική αστάθεια που υπάρχει εδώ και καιρό στον Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

Με ό,τι λοιπόν είχε προηγηθεί βλέποντας τόσο κόσμο στους δρόμους ο Ισμαήλ Χανιγιέ από την πολυτελή σουίτα του στην Ντόχα και ο Γιάχια Σινουάρ από την Γάζα «έτριβαν τα χέρια τους». Άδραξαν χωρίς υπερβολή την ευκαιρία να αποδείξουν ότι η Γάζα είναι πιο κοντά στην Ιερουσαλήμ απ' ότι η... Ραμάλα, με ό,τι αυτό σημαίνει για όλους τους Παλαιστινίους.

Το προεκλογικό σλόγκαν της Χαμάς «Η Ιερουσαλήμ είναι το πεπρωμένο μας» το έκαναν με τον δικό τους τρομοκρατικό τρόπο πράξη, βάλλοντας μέχρι σήμερα πάνω από 1300 ρουκέτες κατά του απέναντι …Ισραήλ για να προκαλέσει τρόμο και απώλειες αδιακρίτως. Από κοντά στη Χαμάς οι γνήσιοι αντιπρόσωποι του Ιράν, η Σιιτική Ισλαμική Τζιχάντ και η λιγότερη γνωστή στους πολλούς Τζαΐς αλ Ούμα.

Τα ανταποδοτικά πλήγματα του Ισραήλ είναι μέχρι τώρα αυστηρά στοχευμένα σε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς και αξίζει να πούμε ότι πριν προσβάλουν τα κτήρια που βλέπουμε στις τηλεοράσεις να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα, ειδοποιούν όλους τους πολίτες στην περιοχή με SMS να τα εκκενώσουν. Οι Αρχηγοί της Χαμάς και του στρατιωτικού της σκέλους της δηλαδή των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ ήξεραν πολύ καλά ότι το Ισραήλ θα αντιδρούσε με ανταποδοτικά πλήγματα και εκτιμάται ότι και αυτό επιδίωκαν.

Τι επιτυγχάνει μέχρι σήμερα η Χαμάς; Ενθαρρυμένη από το Ιράν αλλά και την Τουρκία κατορθώνει να «τραυματίσει» το Ισραήλ και να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων του με αρκετές Αραβικές χώρες. Αναμφίβολα αυτές οι χώρες αν και αν δεν έχουν πλέον σε προτεραιότητα την επίλυση του Παλαιστινιακού θα έχουν να αντιμετωπίσουν εσωτερικές αντιδράσεις. Αυτό όμως που πρωτίστως η Χαμάς επιτυγχάνει είναι αυτό που δείχνει πολύ ωμά η φωτογραφία που τραβήχτηκε σήμερα μετά την πρωινή προσευχή στο Αλ Ακσά! Κερδίζει ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή μεταξύ των Αράβων Παλαιστινίων και δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης αυτών. Πιστεύω ότι όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί!
 
Τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές έγινε γνωστό ότι έφθασε στο Τελ Αβίβ Αιγυπτιακή Αντιπροσωπεία, ενώ αργά το βράδυ αφικνείται και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά δεν εκτιμάται σύντομα αποκλιμάκωση και η Χαμάς θα περιμένει ακόμα ένα διήμερο για να κάνει άλλη μία αιματηρή επίδειξη την 15 Μαΐου ημέρα μνήμης για τους Παλαιστινίους, της Νάκμπα (Καταστροφής) που συμπίπτει με την ημέρα που ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Από πλευράς Ισραήλ καλούνται έφεδροι και Ισραηλινές Τεθωρακισμένες και άλλες Μονάδες συγκεντρώνονται πέριξ της Λωρίδας της Γάζας αλλά ακόμα και σήμερα ολοκληρωτικός πόλεμος δε φαίνεται ως πιθανός.

Κλείνοντας κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω κάτι που είχε πει ένας κατά τον  Καθηγητή Εφραίμ Ινμπάρ, ο «απόλυτος Ισραηλινός, σκληρός στρατιώτης που προσδοκούσε στην ειρήνη», ο δολοφονηθείς Γιτζχάκ Ράμπιν («Ο Ράμπιν και η ισραηλινή Εθνική Ασφάλεια» σελ. 33)  που το άκουσα όμως από έναν γνωστό δημοσιογράφο στο Ισραήλ, αρχισυντάκτη σε πολύ μεγάλη εφημερίδα (μιμούμενος μάλιστα τη φωνή του Rabin) σε ένα από τα τελευταία μου ταξίδια εκεί. «Δε συμπαθώ τους Παλαιστινίους αλλά πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά μαζί τους»!

Κάτι ανάλογο για τους Ισραηλινούς θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και στον κάθε Παλαιστίνιο ξεχωριστά και πρωτίστως στην ηγεσία τους που δυστυχώς για ακόμα μία φορά αντί να βελτιώσει τη ζωή τους και να τους οδηγήσει στον εθνικό τους στόχο που είναι η δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους, τους οδηγεί και πάλι στο χάος.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»

ΥΓ. Επειδή κάποιος μπορεί να σκεφθεί ότι δυσανάλογες είναι οι απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ οφείλουμε να πούμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι το Ισραήλ προστατεύει τους πολίτες τους με γνωστό και αποτελεσματικό Iron Dome αλλιώς…