Η Ρωσία υπέρ της «ανεξαρτησίας» της Τουρκίας



Η Ρωσία ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ πρόσφατα.

Ελληνοτουρκικά: Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πως η σταθερή δέσμευση της Τουρκίας σε μια ανεξάρτητη πορεία και εξωτερική πολιτική, προκαλεί ανησυχίες και ενοχλεί ιδιαίτερα τόσο τις ΗΠΑ όσο και το NATO.

Μάλιστα, η δήλωση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά κακό κλίμα και επίπεδο, μετά την αναγώριση της γενοκτονίας Αρμενίων μέσω της επίσημης δήλωσης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και τη στάση τους στο Κυπριακό, όπως εκφράστηκε μέσω της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να υψώσουν τη φωνή τους στην Άγκυρα για τους πυραύλους S-400 και τις άλλες ενέργειες τους, δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον δεν αρέσει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγείται με βεβαιότητα τη χώρας του προς τα εμπρός».

«ΗΠΑ και NATO ενοχλούνται από την Τουρκία»


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν αντιθέτως, η Τουρκία να συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις τους, σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η υπόθεση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ, κάτθ που έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα, ως βασική προϋπόθεση για το «άνοιγμα» των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και ο ρόλος του NATO, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για την επιδείνωση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καθώς η τήρηση των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αρχών και αξιών συνιστά απαραίτητο κριτήριο για την ένταξη στην Βορειατλαντική Συμμαχία.

Επιπρόσθετα ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως «η σταθερή δέσμευση της Τουρκίας σε μια ανεξάρτητη πορεία και εξωτερική πολιτική έχει ενοχλήσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί σκληρές ανακοινώσεις εναντίον της Άγκυρας».

Στο σημείο αυτό σχολίασε και την αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ο Πεσκόφ δήλωσε πως: «Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η αναγνώριση της γενοκτονίας εκ μέρους της Ουάσιγκτον, το πιθανότερο, συνιστά συστατικό μέρος αυτού του αγαπημένου παιγνιδιού (που λέγεται) μαστίγιο και καρότο. Δεν συνιστά επιθυμία συμπόνιας προς τον Λαό της Αρμενίας, ούτε επιθυμία να κατανοήσει σε βάθος την ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Με πληροφορίες από: Ahval 

Πηγή: onalert.gr