Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Ελλάδα προχωρά σε προβοκάτσιες και παρανομίες»

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Ελλάδα προχωρά σε προβοκάτσιες και παρανομίες»Επίθεση κατά της Ελλάδας την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιοδεύει στη χώρα μας πραγματοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.  

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Άμυνας, Πινάρ Καρά τόνισε πως η Ελλάδα προχωρά σε προβοκάτσιες και παρανομίες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της χώρας της για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας» σημειώνει αρχικά.

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως η Ελλάδα σε αντίθεση με το άρθρο του ελληνο-τουρκικού μνημονίου της 27ης Μαΐου 1988, σύμφωνα με το οποίο «Σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και σε ημερομηνίες υψηλής τουριστικής κίνησης δεν θα προγραμματιστούν και δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις που απαιτούν NOTAM” προέβη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ στο Νότιο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και Γιορτής του Αθλητισμού και της Νεολαίας"».

«Όπως είναι φανερό», αναφέρει, η Ελλάδα, η οποία δεν σταματά να μιλά για το διεθνές δίκαιο, «συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, αδιάλλακτη και κλιμακούμενη στάση της», παρά τις «θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων Υπουργών Εθνικής Άμυνας στις 26-27 Μαΐου μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συμφωνήθηκε η συνέχιση των συνομιλιών.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, υπογραμμίζει, ενώ συμπληρώνει πως η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα που τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Ωστόσο, αυτή η στάση δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» καταλήγει η αξιωματούχος.