Σκηνικό έντασης στην Α. Μεσόγειο: Ρωσική φρεγάτα ''παρακολουθούσε'' το Charles de Gaulle



Ο ναύαρχος Vandier, σε συνέντευξή του στις 12 Μαϊου, αναφέρθηκε στις αποστολές του Γαλλικού Ναυτικού στον Ινδο-Ειρηνικό, πρόσφατες ασκήσεις και αποστολές στην περιοχή όπως το ARC 21 με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και τις προκλήσεις απόρριψης περιοχής κατά της πρόσβασης (A2AD) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, αφού ολοκλήρωσε με την συμμετοχή του την άσκηση  «Task Force 50» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο,  πραγματοποίησε επιχειρησιακή στάση στη Λεμεσό της Κύπρου.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της κοινής άσκησης  ΤΑΛΩΣ 21, μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, το αεροπλανοφόρο έκανε  μία στάση προτού πλεύσει με τη συνοδεία του, στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής Clemenceau 21.

Επί του παρόντος, η αεροναυτική ομάδα [GAN], αποτελείται από το Command and Supply Building [BCR] Var, τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών [FREMM] Provence και Languedoc, καθώς και τη φρεγάτα αεροπορικής άμυνας [FDA] Chevalier Paul. 

Πιθανώς, συνοδεύονται και από  ένα υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης [SNA].

Σημειώστε, ότι ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας Atlantique 2, που έχει αναβαθμιστεί στο πρότυπο 6 συνοδεύει αυτήν τη ομάδα πλοίων. 


 
Με έδρα την Κύπρο, «καθιστάτε επίσης δυνατή η διεύρυνση και η συμπλήρωση ,της ικανότητας αξιολόγησης της κατάστασης του GAN στην περιοχή», εξηγεί το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων [EMA].

Σε λίγες μέρες, το GAN θα ενωθεί με τον αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, του Βασιλικού Ναυτικού.

 Εν τω μεταξύ, ένα ξένο πλοίο παρακολουθεί το γαλλικό στολίσκο, όπως αποκαλύπτουν   δορυφορικές εικόνες.

Έτσι, σύμφωνα με μια δορυφορική εικόνα, που μεταδόθηκε μέσω Twitter από έναν λογαριασμό που ειδικεύεται σε πληροφορίες ανοικτού κώδικα για ναυτικά ζητήματα, μια ρωσική φρεγάτα που ανήκει στην τάξη Ναύαρχος Grigorovich, έχει παρεμβληθεί μεταξύ του Charles de Gaulle και του FDA Chevalier Paul. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 23 Μαΐου.

Μία άλλη δορυφορική εικόνα, με ημερομηνία 18 Μαΐου, υποδηλώνει ότι ο γαλλικός αερομεταφορέας έκανε μια απότομη στροφή, ως αποφυγή της  ρωσικής  φρεγάτας, νότια της Κύπρου.

Με μετατόπιση περίπου 4.000 τόνων, μια φρεγάτα κατηγορίας Admiral Grigorovich είναι ιδιαίτερα εξοπλισμένη με όπλο 100 mm, πυραύλους Kalibr, πυραύλους επιφανείας-αέρος 9M317M και δύο τορπίλες 533 mm. 

Έχουν κατασκευαστεί, τρία αντίγραφα μέχρι σήμερα και όλα ανατέθηκαν, στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά, που ένα ρωσικό πλοίο έπλεε κοντά στη γαλλική αεροπορική ομάδα αλλά, συνήθως, αυτά είναι υποβρύχια.

Εκτός αυτού, πιθανώς η ρωσική φρεγάτα  να είναι από αυτές που συνοδεύουν, το Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτή η κατάσταση, εάν επιβεβαιωθεί, θυμίζει αυτήν που πρόσφατα βίωσε η κινεζική ομάδα μάχης αερομεταφορέων, που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο CNS Liaoning. 

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ένα  Αμερικανικό καταδρομικό το  USS Mustin,  είχε παρεμβληθεί στον κινεζικό σχηματισμό, ενώ ο τελευταίος έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. 

Σε αυτήν την περίπτωση, το Πεκίνο είχε έντονα προβεί σε διάβημα στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.