ΣτΕ: Πρώτη αίτηση ακύρωσης του self test στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΣτΕ: Πρώτη αίτηση ακύρωσης του self test στις Ένοπλες ΔυνάμειςΗ αίτηση ακύρωσης του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου στις Ένοπλες Δυνάμεις κατατέθηκε από εργαζόμενη στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου

Η πρώτη αίτηση ακύρωσης για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 στις Ένοπλες Δυνάμεις κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Παράλληλα, στο ίδιο δικαστήριο προσέφυγαν 49 γονείς τα παιδιά των οποίων είναι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και μια φοιτήτρια και ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4790/2021 που αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας.

Ειδικότερα, εργαζόμενη στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή αρνείται να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο COVID-19, προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπ΄ αριθμ. 26390/2021 κ.υ.α. για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ενημερώθηκε από τους αρμοδίους της στρατιωτικής υπηρεσίας, ότι εάν δεν υποβληθεί στον προβλεπόμενο υγειονομικό έλεγχο δεν θα επιτρέπεται η είσοδός της και θα καταγράφεται είτε ως αρνούμενη την παροχή εργασίας, είτε ως μη προσερχόμενη στην εργασία της.

Η προσφεύγουσα αναφέρει ότι η επίμαχη κ.υ.α. προβλέπει την υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος, χωρίς να προηγουμένως να ερωτηθεί αν συναινεί σε αυτό.

Μάλιστα, απέστειλε επιστολή στην υπηρεσία της και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι η επίμαχη κ.υ.α. είναι αντισυνταγματική, παράνομη, κ.λπ., λόγω της καταστρατήγησης του συνταγματικού θεμελιώδους δικαιώματός της να προστατεύει τα προσωπικά της δεδομένα.

Γνωστοποίησε επίσης μέσω της επιστολή της, ότι δεν προτίθεται να συμμορφωθεί στην επίμαχη κ.υ.α., ότι δεν συγκατατίθεται σε καμία επεξεργασία των προσωπικών της δεδομένων και θα εξακολουθήσει να προσέρχεται καθημερινά στην εργασία της, ενώ τους καλούσε να συμμορφωθούν προς τις συνταγματικές επιταγές.

Όπως εξιστορεί, ο Συνταγματάρχης Διοικητής του εργοστασίου διέταξε την αποχώρησή της και την ενημέρωσε, μέσω τρίτου, ότι εάν δεν αποχωρήσει θα καλέσει την Στρατονομία. Έτσι, κλείδωσε το γραφείο και τα ερμάρια της και την οδήγησαν συνοδεία μέχρι την έξοδο του στρατοπέδου-εργοστασίου.

Παρ΄ όλα αυτά, την επόμενη ημέρα, προσήλθε και πάλι στην εργασία της, υποβλήθηκε σε θερμομέτρηση, αλλά τις απαγορεύθηκε η είσοδος στο γραφείο της. Στην συνέχεια έστειλε ηλεκτρονική αναφορά διαμαρτυρίας και την επόμενη μέρα επανήλθε στην εργασία της, αλλά στην πύλη της απαγορεύτηκε η είσοδος. Ωστόσο, ανελλιπώς καθημερινά εξακολουθεί να προσέρχεται, αλλά «εκδιώκεται κακήν κακώς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην αίτηση ακύρωσης, αναφέρει ότι παραβιάζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε., μια σειρά άρθρων του Συντάγματος (2, 4, 5, 9Α και 22), προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά της, προσβάλλονται τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων της, κ.λπ.