Το πρώτο σύστημα κατάρριψης πολεμικών drones



Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα είναι μια τεχνολογία που όπως οι περισσότερες που προκάλεσαν επαναστάσεις στον ανθρώπινο πολιτισμό δημιουργήθηκαν αρχικά για στρατιωτική χρήση.

Έχουν κατασκευαστεί drones κατασκοπίας, drones δημιουργίας προβλημάτων σε αεροδιαδρόμους που χρησιμοποιούν συμβατικά αεροσκάφη και drones που μπορούν να πετούν εκρηκτικά σε στόχους. Σύντομα σμήνη από drones θα μπορούν να γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα τόσο στα πεδία των μαχών όσο αλλά και σε αποστολές καταστροφής σε χώρους όπως αεροδρόμια ή σε μεγάλα στάδια.


Μια απάντηση σε αυτή την απειλή δίνει η αμερικανική start-up εταιρεία Epirus που κατασκεύασε το πρώτο σύστημα κατάρριψης drones στον κόσμο. Το σύστημα που ονομάζεται «Λεωνίδας» χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος μικροκύματα τα οποία όταν πέσουν πάνω σε drone θέτουν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά όργανα και μηχανισμούς του εξουδετερώνοντας το. Το σύστημα μπορεί να στοχεύει ταυτόχρονα πολλά drones και σε μια δοκιμή που έγινε πρόσφατα ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ κατάφερε να εξουδετερώσει ένα σμήνος αποτελούμενο από 66 drones που το περικύκλωσαν.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του συστήματος είναι καινοτόμος και απόλυτης ακρίβειας αφού μπορεί να στοχεύει και να εξουδετερώνει μόνο τα απειλητικά drones αφήνοντας απείραχτα άλλα drones που μπορεί να πετούν στην ίδια περιοχή αλλά δεν έχουν αναγνωρισθεί ως απειλητικά. Ένα ακόμη προσόν του «Λεωνίδα» είναι ο μικρός του όγκος που το καθιστά σχετικά εύκολα μετακινήσιμο και λειτουργικό είτε πάνω σε ένα φορτηγό είτε πάνω σε κάποιο μικρό θαλάσσιο σκάφος.  

Είναι προφανές ότι ακόμη και αν το συγκεκριμένο σύστημα έχει κατοχυρωθεί για αποκλειστική χρήση από τον αμερικανικό στρατό η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτό αργά ή γρήγορα είτε θα διαρρεύσει είτε θα αναπτυχθεί από τον ιδιωτικό τομέα και θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους συστήματα εξουδετέρωσης drones τα οποία θα απευθύνονται σε όσους για οποιονδήποτε λόγο θεωρούν ότι μπορούν να πέσουν θύματα παρακολούθησης από drones στα σπίτια τους και γενικά στην ιδιωτική τους ζωή.