Αποκάλυψη: Γιατί οι S-400 της Τουρκίας ειναι αναποτελεσματικοί



Ειδικοί, ισχυρίζονται ότι το S-400 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε ειδικές ζώνες κυμάτων, που μπορούν να παρακάμψουν την προστασία απόκρυψης αόρατων μαχητικών.

To ρωσικό ΜΜΕ Aviapro, ανέφερε ότι οι Ρώσοι, κατάφεραν να εντοπίσουν Αμερικανικά μαχητικά με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το S-400 μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την αρχή λειτουργίας, για να ανιχνεύσει έναν αόρατο μαχητικό σε απόσταση 300 χλμ.

Η τεχνολογία Stealth βασίζεται σε δύο αρχές, μια ειδικά σχεδιασμένη μαχητική γεωμετρία και μια επίστρωση που απορροφά τις εκπομπές.

 Η πρώτη, στοχεύει να διασκορπίσει τα ραδιοσήματα που έχουν φτάσει στο μαχητικό αεροσκάφος σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ η δεύτερη να απορροφά τα περισσότερα από αυτά, χωρίς να επιστρέφει στο ραντάρ.

Εδώ λένε οι ειδικοί, για την αναφερόμενη αρχή λειτουργίας του πυραυλικού συστήματος S-400 :

«Το S-400 ανιχνεύει τους αόρατους στόχους με δύο ραντάρ VHF και UHF. Ο επαναλήπτης αυτών των δύο σταθμών, είναι ένα παθητικό ραντάρ με εύρος ανίχνευσης στόχου έως 700 km. 

Το σήμα αεροσκάφους stealth, που ανιχνεύεται από αυτά τα παθητικά ραντάρ από πολύ μεγάλη απόσταση, μεταδίδεται στο ραντάρ UHF "Protivnik-G". 

Χαρακτηριστικό αυτού του σταθμού ραντάρ, είναι η παρουσία ψηφιακής κεραίας 5,5 × 7 m. Μαζί με αυτό, ο σταθμός Protivnik-G διαθέτει ισχυρούς υπολογιστές. 

Τα συστατικά του αεροσκάφους stealth, μεταδίδονται στα σημεία ελέγχου των πυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400 και μεταδίδουν έτσι ένα σήμα, στα ραντάρ ελέγχου από το εύρος εκατοστών του συστήματος S-400 » .
 
Το BulgarianMilitary.com, προσπάθησε να βρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη αρχή λειτουργίας και διαπίστωσε, ότι η κινεζική έκδοση του Sohu είχε γράψει ένα παρόμοιο άρθρο.

Δηλαδή, οι αναφερόμενοι ειδικοί από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Aviapro, μπορεί να αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησαν κινεζικές πηγές.

Ωστόσο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν μια ζωτική διευκρίνιση ότι η έκδοση εξαγωγής του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, δεν είναι εξοπλισμένη με τα πρόσθετα ραντάρ και επαναλήπτες που συζητήθηκαν.

Γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση, την αποτελεσματικότητα των συστημάτων που προορίζονται για πώληση εκτός της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι στο άρθρο σημειώνουν ότι οι εκδόσεις εξαγωγής μπορούν επίσης να εντοπίσουν αόρατα μαχητικά, αλλά σε μικρότερες αποστάσεις, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση, για παράδειγμα, την αποτελεσματικότητα του τουρκικού S-400.