EH-60A stealth Black Hawk: Αυτό είναι το πλέον απόρρητο ελικόπτερο των ΗΠΑ



Η πρώτη φωτογραφία των ελικοπτέρων που πήραν μέρος στην επιδρομή κατά του ηγέτη της al-Qaeda στο Πακιστάν το 2011 είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται πρόκειται για την περίφημη έκδοση stealth του Black Hawk η οποία απέκτησε τη σχετική φήμη μετά την επιδρομή στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το stealth δεν έχει τόσο σχέση με τη σχεδίαση του ελικοπτέρου όσο με το φόρτο των ηλεκτρονικών συσκευών που είναι εξοπλισμένο.

Το ελικόπτερο ανήκει στην έκδοση EH-60 και περιλαμβάνει το σύστημα AN/ALQ-151 Quick Fix το οποίο μπορεί να εντοπίσει Η/Μ εκπομπές και να βρει τη θέση τους. Ακόμη το ελικόπτερο διαθέτει τον παρεμβολέα AN/ALQ-17A(V)2 Trafficjam ο οποίος αναλαμβάνει να παρεμβάλει επικοινωνίες κάθε είδους (ακόμη και κινητής  τηλεφωνίας), το σύστημα προειδοποίησης επερχομένου βλήματος AN/ALQ-156A όπως και τον προειδοποιητή ραντάρ AN/APR-39. 

Η κυριότερη διαφορά εξωτερικά είναι το κάλυμμα στην κορυφή του κύριου στροφείου το οποίο έχει ως στόχο να μειώσει τις ανακλάσεις των Η/Μ κυμάτων προκειμένου να κάνει το ελικόπτερο λιγότερο ευδιάκριτο στα ραντάρ.


ΠΗΓΗ