Φρεγάτες: Το κόλλημα για την πρόταση των Ισπανών – Γάλλοι και Ολλανδοί περιμένουν τις ΗΠΑ



Το κόλλημα για την πρόταση των Ισπανών αναφορικά τα πλοία που προτείνει η Μαδρίτη στην Αθηνα ενώ Γάλλοι και Ολλανδοί περιμένουν την πρόταση των Αμερικανών για να την χτυπήσουν με νέα πρόταση.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς η πρόταση προς την Αθήνα είναι τέσσερις νέες φρεγάτες F-110, με ενδιάμεση λύση δύο φρεγάτες Α3000, ενώ οι Ισπανοί θα μεταφέρουν και τεχνολογία προς την Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστούν οι φρεγάτες (σ.σ. οι κάποιες από αυτές).

Οι ισπανικές F110 που προτείνει η Ισπανία στην Ελλάδα, αφορούν σε μία πλατφόρμου καινοτόμου τεχνολογίας, με υψηλής επίδοσης ραντάρ και ικανότητα απόκρυψης του πλοίου από τα εχθρικα ραντάρ (στελθ).

Οι F110 έχουν την ικανότητα διασυνδεσιμότητας (fusion) όπως τα F-35 στον αέρα.

Οι F110 μπορούν να συνδέονται με link 16 (σ.σ. και άλλα πλοία που προτείνονται στην Ελλάδα έχουν link 16 αλλά δεν έχουν την ίδια ικανότητα με τα ισπανικά, αφού το ραντάρ των Ισπανών είναι μια γενιά νεότερο).

«Πολύ γόνιμη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Navantia Javier Herrador & της ομάδας του και του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Παναγιωτόπουλος, μπροστά από ένα μοντέλο της φρεγάτας F-110. Επιστρέφουμε πολύ σύντομα οι τέσσερις εμπλεκόμενοι με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ολοκληρώνουμε την επίσκεψη μας στα ναυπηγεία. Ευχαριστώ Υπουργέ!», είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter o Ισπανός πρέσβης, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, όταν είχε συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι F110 είναι μία πολύ καλή περίπτωση για την Ελλάδα, αν και τα λίγα κελιά που έχουν βάζουν σε κάποιες… σκέψεις την Αθήνα, όμως το βασικότερο πρόβλημα με τα ισπανικά πλοία είναι οι αγαστές σχέσεις Ισπανίας – Τουρκίας.

Η Μαδρίτη και η Άγκυρα έχουν στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, με την Αθήνα να θεωρεί πως η Ισπανία δεν στάθηκε όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα στην διένεξη της με την Τουρκία.

Μη θεωρείται μικρό το… κακό γιατί κάτι τέτοιες λεπτομέρειες είναι που χαλάνε τις δουλειές.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι και Ολλανδοί περιμένουν την επίσημη πρόταση των Αμερικανών για τις νέες ελληνικές φρεγάτες, για να την ματσάρουν.

Ολλανδοί και Γάλλοι ξέρουν (σ.σ. και οι Αμερικανοί το ξέρουν) πως οι προτάσεις τους είναι πολύ καλές και πως δύσκολα θα βρεθεί ανταγωνιστής στα… ίσα, χωρίς να εμπλακούν πολιτικοί παράγοντες.

Όμως αυτό δεν τους καθησυχάζει. Γάλλοι και Ολλανδοί αναμένουν την αμερικανική πρόταση για να δουν που μπορούν να την χτυπήσουν.

Μη φαίνεται περίεργο που «σφάζονται παλικάρια» στην ποδιά της Αθήνας για τις νέες ελληνικές φρεγάτες.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι… μαγαζί γωνία και η όποια επιλογή θα εκτοξεύσει τις μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που θα επιλεγεί.