Ντρον του κουρδικού PKK επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις στη Ν/Α Τουρκία



Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πρώτη ώρα της 19ης Μαΐου, δύο ντρον του εμπορίου τροποποιημένα σε «βομβαρδιστικά» εξαπέλυσαν επίθεση σε τουρκική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ του τουρκικού Κουρδιστάν.

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιβεβαίωσε την Τρίτη τα μεσάνυχτα την επίθεση σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ, επισημαίνοντας ότι δεν προκλήθηκαν απώλειες ή τραυματισμοί.

Το PKK σημείωσε ότι διεξήγαγε μια «επιτυχημένη» δράση εναντίον της 8ης Αεροπορικής Βάσης στο Ντιγιάρμπακιρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η οποία «είχε μεγάλο αντίκτυπο και παρήγαγε αποτελέσματα», σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF που σχετίζεται με το PKK.

«Οι δυνάμεις αεροπορικής μας άμυνας “Şehîd Delal” πραγματοποίησαν επιτυχείς ενέργειες εναντίον της Διοίκησης της 8ης Αεροπορικής Βάσης του τουρκικού στρατού κατοχής στο Άμεντ* τη νύχτα της 19ης Μαΐου. Αυτές οι ενέργειες είχαν μεγάλο αντίκτυπο και παρήγαγαν αποτελέσματα», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του PKK.

*Άμεντ, δηλαδή Άμιδα, είναι το κουρδικό και ελληνικό όνομα του Ντιγιάρμπακιρ.

Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν.

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη και είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ.

Με πληθυσμό 1.010.032 κατοίκους (2018), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Νοτιοανατολική Ανατολίας μετά την Γκαζιαντέπ.

Κι άλλες επιθέσεις
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 00.30 της 21ης Μαΐου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επιχειρήθηκαν νέες επιθέσεις ντρον στη διοίκηση της βάσης μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών (ντρον) στη Μπατμάν και στη 23η Διοίκηση Πεζικού στο Σιρνάκ, επίσης πόλεις του τουρκικού Κουρδιστάν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι αυτές οι απόπειρες έγιναν αντιληπτές εγκαίρως, υπονοώντας ότι απετράπησαν – αναχαιτίστηκαν.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι συνολικά τρία κουρδικά ντρον καταρρίφθηκαν στην Μπατμάν και δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες αυτών των φερόμενων κουρδικών ντρον.