Η Τουρκία στέλνει το Tubitak Marmara για έρευνες στο Αιγαίο ανήμερα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα



Η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη NAVTEX για έρευνες του πλοίου «Tubitak Marmara» στο Αιγαίο Πέλαγος, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το πλοίο θα παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένη η υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας για «επιστημονικές έρευνες».

Τις έρευνες θα πραγματοποιήσει το ερευνητικό σκάφος «Tubitak Marmara» από τις 31 Μαΐου, έως και τις 10 Ιουνίου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην χώρα μας 30 & 31 Μαϊου. 

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Hurriyet το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να φέρει διάφορα όργανα πάνω και μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες που αφορούν τον βυθό, κάτι που σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα αναφέρει

«Το 41,2 μέτρα μήκος και 9,5 μέτρα πλάτος TÜBİTAK Marmara Research Ship θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Μαΐου. Προηγμένα συστήματα εξοπλισμού μέτρησης θα εγκατασταθούν στο πλοίο για χρήση σε επιστημονικές ωκεανογραφικές μελέτες μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το πλοίο των 500 τόνων θα εργαστεί για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως στα στενά, την παρακολούθηση αγωγών, την παρακολούθηση της ζωής στον βυθό, την παρακολούθηση της ποικιλομορφίας των ειδών και την παροχή υποστήριξης σε ατυχήματα και καταστροφές. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, ο TÜBİTAK Marmara, ο οποίος θα μπορεί να ερευνήσει σε βάθος 3 χιλιάδων μέτρων, θα επανδρώνεται με μια ομάδα 11 επιστημόνων και 12 μελών του πληρώματος».

Η περιοχή: