Ο ΕΦΚΑ στο... χακί: Ο Στρατός στη "μάχη" για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων με 24 στρατιώτες



Παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορά κυρίως στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, απασχόληση συνταξιούχων και τροποιητικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις λόγω επανακατατάξεων, παράλληλα με τη διεκπεραίωση των τρεχουσών και νεοεισερχομένων αιτημάτων, στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΕΦΚΑ, η οποία παράλληλα διέπεται από πνεύμα αμφίπλευρης προσαρμοστικότητας, και με δεδομένο ότι έχει αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με θέμα "Αντί να ενισχύσετε τον ΕΦΚΑ με προσωπικό, επιστρατεύετε… στρατευμένους".

Οι στρατεύσιμοι, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 24, διατέθηκαν από υπηρεσίες και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι εν λόγω στρατεύσιμοι επελέγησαν με βάση τις γνώσεις τους στα οικονομικά, τη λογιστική και την πληροφορική.

Το αντικείμενο της εργασίας τους
Η εργασία τους στον ΕΦΚΑ συνίσταται στην αναζήτηση δικαιολογητικών και στη συσχέτισή τους με τις προς έκδοση συντάξεις, στον έλεγχο των μεταβολών σύμφωνα με τα φυσικά παραστατικά, στην πρωτοκόλληση-ταξινόμηση σε φυσικούς και ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεων λήψης σύνταξης και της λοιπής συνταξιοδοτικής αλληλογραφίας, στην αρχειοθέτηση εκτυπωτικών εκδοθέντων συντάξεων και στην καταχώρηση δεδομένων προκειμένου, στη συνέχεια, η εκτέλεση έκδοσης της σύνταξης να διενεργηθεί από υπάλληλο της οργανικής δύναμης του eΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα ενασχόλησης του ως άνω προσωπικού στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκκαθαρίστηκε το 80% των εκκρεμών υποθέσεων μετατροπής προκαταβολών συντάξεων σε οριστικές, ενώ το σύνολό τους αναμένεται να εκκαθαριστεί εντός των προσεχών ημερών, όπως παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 55 του Ν.Δ.721/1970 καθορίζεται ότι οι μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να διαθέτουν σε τρίτους υπηρεσίες για συγκεκριμένους σκοπούς, μεταξύ των οποίων και για έργα ή σκοπούς κοινής ωφέλειας.Το διατεθέν προσωπικό κατανεμήθηκε στο Τμήμα Στρατιωτικών Συντάξεων, της Δ' Διεύθυνσης απονομής συντάξεων δημοσίου τομέα του ΕΦΚΑ, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Φιλελλήνων, αρ. 13-15, στο κέντρο της Αθήνας.