Τουρκικά Bayraktar TB2 με συστήματα αντιμέτρων στην Συρία-Κίνδυνος σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο



Τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά αντίμετρα, εκτρέποντας αντιαεροπορικούς πυραύλους

Αποκαλύφθηκε σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ότι τα  Τουρκικά  Bayraktar TB2, απέκρουσαν με επιτυχία την αναχαίτηση δύο πυραύλων από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Osa στην Συρία.

Τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 πραγματοποιούν πλέον επιθέσεις έχοντας ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την αναχαίτηση τους από διάφορα αντιπυραυλικά συστήματα.

Σύμφωνα με βίντεο, καταγράφεται η στιγμή της αποτυχημένης αναχαίτησης του τουρκικού drone από ρωσικό σύστημα OSA της συριακής αεράμυνας, και ειδικά της απόκλισης της πορείας των πυραύλων.

Στα πλάνα του βίντεο που παρουσιάζονται, φαίνεται πώς ο κατευθυνόμενος πύραυλος που εκτοξεύθηκε κατά του drone, (αφορούσε ρωσικό  αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων της Osa), διέρχεται ανεπιτυχώς κάτω από τον στόχο του, αν και το τουρκικό drone είχε "κλειδωθεί" από τα συστήματα παρακολούθησης του πυραύλου.


Ο δεύτερος πύραυλος που εκτοξεύτηκε, επίσης απέτυχε να χτυπήσει τον στόχο με ακρίβεια, αν και το τουρκικό drone έπαθε εν μέρει ζημιά, αλλά συνέχισε να πετάει.

Το γεγονός ότι κατά την προσέγγιση του τουρκικού drone, οι ρωσικοί πύραυλοι απέτυχαν τους στόχους τους, δείχνει ότι τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 χρησιμοποιούν επιβεβαιωμένα πλέον ηλεκτρονικά αντίμετρα, εκτρέποντας τους αντιαεροπορικούς πυραύλους από συγκεκριμένη απόσταση.

Η αποκάλυψη  αυτού του περιστατικού σήμανε συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ, για τις νέες δυνατότητες των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Αυτό που προβληματίζει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι  η ικανότητα των τουρκικών drone να διαθέτουν αντιπυραυλικά  αντίμετρα, αποτελώντας  μια μεγάλη απειλή, σε περίπτωση αντιπαράθεσης επί του πεδίου.

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό, έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους.

Τουρκικά σχέδια κατά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Υπενθυμίζουμε ότι πηγές αναφέρουν, ότι η Τουρκία, ετοιμάζει πυρετωδώς νέα ναυτική τακτική κατά μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες.

Η πρόοδος στην εγχώρια παραγωγή UAV, βοηθά τις προσπάθειες του τουρκικού ναυτικού να αναπτύξει CONOPS με UCAV.

Το Τουρκικό Ναυτικό εφάρμοσε για πρώτη φορά, “επίθεση” κατά στόχου επιφανείας με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της άσκησης “Γαλάζιας Πατρίδας”, όταν ένα Bayraktar TB2 UCAV πέτυχε στόχο με έξυπνο πυρομαχικό MAM-L από μεγάλη απόσταση", αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ίδιες πληροφορίες, φέρουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία να ετοιμάζει UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Η προγραμματισμένη  παρουσίαση του ελληνικού drone το καλοκαίρι, είναι χρυσή ευκαιρία για να δοθεί μεγάλη ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ώστε αυτή να κινηθεί ταχύτατα, για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χαμένο έδαφος το επόμενο διάστημα.

Ο ελληνικός στρατός έχει ανάγκη από drone όλων των τύπων και των κατηγοριών, για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μεταλλάσσονται δυστυχώς σιγά-σιγά σε ανοικτή πρόκληση.   

Τρόποι αντιμετώπισης των νέων δεδομένων για τα τουρκικά drone

Πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία Epirus των ΗΠΑ, παρουσίασε κατευθυνόμενο ενεργειακό όπλο που χρησιμοποιεί μικροκύματα υψηλής ισχύος (HPM), για να κατακλύσει τα ηλεκτρονικά ενός εχθρικού αεροσκάφους.

Το σύστημα, χρησιμοποιεί ημιαγωγούς Gallium Nitride, για να παράγει ακραία επίπεδα πυκνότητας ισχύος κατά την ενεργοποίηση του HPM.

Η εταιρεία Epirus μάλιστα,διοργάνωσε εκδήλωση επίδειξης, νωρίτερα αυτό το έτος και η συσκευή, καταφέρνοντας να απενεργοποιήσει και τα 66 αεροσκάφη που στάλθηκαν για να πετάξουν γύρω της.

Η Τουρκία όπως όλοι βλέπουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, θέλει να "στηρίξει" την παράνομη "Γαλάζια Πατρίδα" και ειδικά το τουρκο-παλαιστινιακό νέο μνημόνιο με κάθε τρόπο, για αυτό και παράλληλα με τους εξοπλισμούς, η Άγκυρα προσπαθεί, ανεπιτυχώς βέβαια, να συνάψει διμερείς συμμαχίες με Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο.