Λιτόχωρο 1998: Όταν το T-80U με ελληνικό πλήρωμα «πετούσε» στον διαγωνισμό αρμάτων

Λιτόχωρο 1998: Όταν το T-80U με ελληνικό πλήρωμα «πετούσε» στον διαγωνισμό αρμάτωνΤον Δεκέμβριο του  1998 είχε πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής Λιτοχώρου ο περίφημος διαγωνισμός αξιολόγησης των αρμάτων μάχης για την προμήθεια του ΕΣ.

Σε αυτόν συμμετείχαν το γερμανικό Leopard 2A6, το αμερικανικό M1A2 ABRAMS, το γαλλικό Leclerc, to βρετανικό Challenger, το ρωσικό T-80U και το ουρανικό T-84, ουσιαστικά ένα T-80 αλλά με κινητήρα ντίζελ.

Κάθετα εμπόδια, τεχνητές λίμνες νερού βάθους 2 μέτρων, δρόμος αντοχής και κατανάλωσης 1.000 χιλιομέτρων, ξεκίνημα σε ανηφόρα με κλίση 60%, βολές σε πορεία σε διαδοχικές ανωμαλίες, νυχτερινές ανιχνεύσεις στόχων με θερμική απεικόνιση και βολές είναι μερικά από τα σκληρά που πέρασαν  τα υποψήφια για αγορά άρματα μάχης.

Από όσες εταιρείες είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο η ισραηλινή και η ιταλική δεν έστειλαν άρμα (το Merkava και το Ariete αντίστοιχα).

Να σημειωθεί πως στις  «αρματομαχίες» του 1998 είχαν χρησιμοποιηθεί αμιγώς ελληνικά πληρώματα που εκπαιδεύτηκαν στις χώρες προέλευσης των αρμάτων, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μάλιστα σε  μια περίπτωση όπου το ελληνικό πλήρωμα δεν πέτυχε τους στόχους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν να κάνουν μόνοι τους την επόμενη βολή, διότι θεώρησαν ότι «οι Έλληνες δεν είχαν εκπαιδευτεί καλά». Το δικό τους όμως αποτέλεσμα ήταν αρκετά χειρότερο...

Δείτε βίντεο από τις δοκιμές του ρωσικού T-80U.