Τα ''έσπασαν'' Κάϊρο-Άγκυρα - Ο Ερντογάν απέρριψε τους αιγυπτιακούς όρους



Σύμφωνα με το Al-Arabiya, η Αίγυπτος ακυρώνει μελλοντικές συναντήσεις με την Τουρκία, λόγω του ότι αγνόησε τους όρους και τα αιτήματά της. Οι πηγές ανέφεραν επίσης, ότι "η Τουρκία απορρίπτει τα αιγυπτιακά αιτήματα για απόσυρση των των τουρκικών δυνάμεών από τη Λιβύη."

''Η Αίγυπτος συνέδεσε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη με την επανάληψη των συναντήσεων ασφαλείας.'' Οι πηγές επεσήμαναν ότι "το Κάιρο απαιτεί γραπτές τουρκικές δεσμεύσεις για σεβασμό της κυριαρχίας της Λιβύης".

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι η σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο είναι «ριζωμένη»,  κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Παρά τις όσες απόπειρες για προσέγγιση εξέφρασαν οι Τούρκοι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να εμποδίζει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο γνωρίζει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και είναι επιφυλακτική απέναντι στην όποια προσέγγιση, ενώ όπως απέδειξε και στο μερικό καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις (πήρε περισσότερα από τη μέση γραμμή) και δεν βιάζεται να βελτιώσει τις σχέσεις της. Διότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει το πρόβλημα και όχι η Αίγυπτος.


ΠΗΓΗ