Συνεργασία μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας – Λευκορωσίας για αντιμετώπιση της Δύσης



Οι δύο μυστικές υπηρεσίες KGB και SVR κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα στην οποία τονίζεται ότι εντείνουν τη συνεργασία ενάντια στην «επιθετικότητα των ΗΠΑ και της Δύσης», ένα νέο σημάδι προσέγγισης εν μέσω εντατικής καταστολής κατά της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία», σημειώνει η σερβική Vesti Online και η βουλγαρική Dnes, επικαλούμενες δημοσίευμα του AFP.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρούσκιν, και ο ομόλογός του, Ιβάν Τέρτελ, επικεφαλής της Λευκορωσικής KGB, δήλωσαν ότι «κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη κοινής δράσης για την αντίσταση στις καταστροφικές ενέργειες της Δύσης».

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση» και στις δύο χώρες, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το SVR μετά από συνάντηση στην πόλη Vitebsk της Λευκορωσίας.

Αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην επανεκλογή του το περασμένο καλοκαίρι, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας  Αλεξάντερ Λουκασένκο ξεκίνησε μια μαζική καταστολή κατά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τη Δύση ότι διοργανώνει τις διαμαρτυρίες.

Σε απάντηση στις μαζικές συλλήψεις, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν μια σειρά κυρώσεων, επηρεάζοντας ακόμη και τους ανώτερους υπαλλήλους του καθεστώτος. Η αντίδραση του Λουκασένκο ήταν να κινηθεί προς την ταχεία προσέγγιση με τη Ρωσία, τον γείτονα και τον κύριο εταίρο της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο είχε από καιρό ταραχώδεις σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας ότι ήθελε να βάλει το Μινσκ σε υποτελή θέση.

Από το 1999, οι δύο χώρες δεσμεύονται από μια πολιτική και οικονομική ένωση με πολύ σαφή περιγράμματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λουκασένκο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι για να συζητήσουν την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Η Λευκορωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Ρωσία και αυτή η εξάρτηση θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η ΕΕ επιβάλει την απειλή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, σημειώνει το AFP.