Χωρίς Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό τα στελέχη ΕΔ



Η ΠΟΜΕΝΣ απέστειλε έγγραφο προς ΥΕΘΑ με το οποίο αναδεικνύει για ακόμη μία φορά, με αφορμή την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού Covid-19, την ανάγκη έκδοσης πολιτικών Ταυτοτήτων για τα στελέχη ΕΔ, τα οποία μπορούν να λαμβάνουν Στρατιωτικό Δελτίο Ταυτότητας, ως ειδικό έγγραφο αλλά ταυτόχρονα να διατηρούν και την πολιτική τους ταυτότητα.

Επιπρόσθετα αναφέρει:

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ.

Δυστυχώς όμως και προς έκπληξη μας όταν τέθηκε σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30 Μαΐου 2021 (ΦΕΚ αρ. 87, τεύχος Α’), διαπιστώθηκε ότι στη σχετική ένδειξη του τελευταίου σταδίου της διαδικασίας «Επιλογή ταξιδιωτικού εγγράφου», υπάρχουν οι επιλογές «Αριθμός Διαβατηρίου» ή «Αστυνομική Ταυτότητα». Η ανωτέρω περιοριστική δυνατότητα δεν επιτρέπει στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να ενταχθεί στη διαδικασία της αξιοποίησης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 καθόσον δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης το Δελτίο Στρατιωτικής Ταυτότητας. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των στρατιωτικών που έχει εκφράσει σχετικό αίτημα έχει ήδη εμβολιασθεί και επιθυμεί  τη μη εξαίρεσή του από τη χρήσιμη αυτή καινοτομία.

Αναγνωρίζοντας ότι ο Έλληνας στρατιωτικός έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως κάθε άλλος πολίτης και οι ταυτότητες είναι η πρώτη απόδειξη αυτών των δικαιωμάτων ζητά:

α.Να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχή αποκατάσταση του προβλήματος παρέχοντας τη δυνατότητα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να ενταχθεί στη διαδικασία της αξιοποίησης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

β.Να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης νέων Ταυτοτήτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τους Στρατιωτικούς προκειμένου να μην παρατηρούνται ανάλογες δυσλειτουργίες κατά την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες.