Τούρκοι στρατοχωροφύλακες βασανίζουν και σκοτώνουν Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα



Αυξάνονται οι αριθμοί των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν από τη Συρία στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην επαρχία της Αλεξανδρέττας, παρά την αυστηρή φύλαξη των συνόρων από δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Οι πρόσφυγες, όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), προσπαθούν να περάσουν λαθραία στην Τουρκία μέσα από σήραγγες και ύστερα ακολουθώντας διαδρομές δίχως στρατοχωροφύλακες, οι οποίοι εάν τους πιάσουν τους ξυλοφορτώνουν ή τους πυροβολούν εν ψυχρώ.

«Τράπηκα σε φυγή, ήταν είκοσι άτομα πίσω μου, τα οποία δεν γνωρίζω τι απέγιναν όταν οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν άντρες, γυναίκες και παιδιά», είπε ένας άντρας, ο A. KH., στο SOHR, σημειώνοντας ότι ήταν η τέταρτη προσπάθειά του να διασχίσει τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας σύνορα μέσω διαδρομής που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

Με την οικονομία να έχει καταρρεύσει στη Συρία και την ανεργία να σαρώνει, οι νέοι θέλουν να περάσουν στην Τουρκία αναζητώντας μία ευκαιρία για καλύτερη ζωή.

«Συμφώνησα με έναν από τους λαθρέμπορους να εισέλθω στην Τουρκία από την πλευρά του Χάρεμ μετά την πληρωμή 450 δολαρίων ΗΠΑ», είπε ο A. KH. προσθέτοντας ότι ο λαθρέμπορος τον έστειλε σε έναν δεύτερο που τον οδήγησε σε ένα τρίτο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το δίκτυο λαθροδιακίνησης.

«Μετά τα μεσάνυχτα, ο τρίτος λαθρέμπορος μας οδήγησε στα σύνορα και μας χώρισε σε ομάδες που συνοδεύονταν από διακινητές», είπε.

Ενώ πλησίαζαν τα τουρκικά εδάφη, οι τουρκικές συνοριακές δυνάμεις, οι στρατοχωροφύλακες, «άρχισαν να ρίχνουν κατά ριπάς, αναγκάζοντας όλους να τραπούν σε φυγή», είπε.

Ο A.KH. ισχυρίστηκε ότι σε μία προσπάθειά του συνελήφθη με μια ομάδα προσφύγων και βασανίστηκαν από τους Τούρκους.

«Οι δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής με έχουν ξυλοκοπήσει πολύ, κούρεψαν τα μαλλιά μου, άρπαξαν το τηλέφωνο και τα ρούχα μου και έβαλαν όλη την ομάδα σε ένα κελί.

»Την επόμενη μέρα, μας μετέφεραν στα σύνορα της Συρίας κρατώντας τον διακινητή που συνελήφθη για δύο μήνες στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Εγκλήματα των Τούρκων συνοριοφυλάκων εξακολουθούν να αναβιώνουν στις αναμνήσεις των θυμάτων, ένας άντρας γνωστός από τα αρχικά A.A. είπε:

«Η μητέρα μου πέθανε μπροστά στα μάτια του, τραυματισμένη σοβαρά από πυρά των Τούρκων, ενώ προσπαθήσαμε να περάσουμε τα σύνορα με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2019».

«Ένας λαθρέμπορος μας εξαπάτησε λέγοντας ότι υπάρχει ασφαλής δρόμος και πρέπει απλώς να πηδήξουμε έναν τοίχο σκαρφαλώνοντας μια σκάλα και αφού πληρώσαμε 1.000 δολάρια ΗΠΑ», εξήγησε.

«Οι δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής αντιλήφθηκαν την παρουσία μας και άρχισαν να μας πυροβολούν αφήνοντας τη μητέρα μου τραυματισμένη», πρόσθεσε.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο SOHR ότι οι διαδρομές λαθραίας εισόδου στην Τουρκία διαφέρουν ως προς τους κινδύνους και τις τιμές, με κόστος που κυμαίνεται από 300 έως 400 δολάρια ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μία άλλη διαδρομή που αποκαλείται «δρόμος με στρατιωτική άδεια» με κόστος που κυμαίνεται από 500 έως 600 δολάρια ΗΠΑ εκτός από το «δρόμο άδειας αξιωματικού», αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ψέματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να προσελκύσουν πρόσφυγες.

Μια άλλη πηγή είπε στο SOHR ότι η διαδρομή με «άδεια Τούρκου αξιωματικού» είναι η ακριβότερη και κοστίζει 1.000 δολάρια ΗΠΑ.

Πρόσφυγες μπορούν να εισέλθουν με αυτοκίνητο στα τουρκικά εδάφη χωρίς εμπόδια με πολύ ακριβό κόστος που υπερβαίνει τα 3.000 δολάρια ΗΠΑ ανά άτομο.

Σύμφωνα το SOHR, ο αριθμός των Σύρων αμάχων που σκοτώθηκαν από τις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις είναι 475 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 86 παιδιών.