Cumhuriyet: Οι S-400 δεν θα βγουν από τα υπόστεγα της Τουρκίας



Το συμπέρασμα ότι η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για χρόνια, εξάγει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet με βάση τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια, με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Cumhuriyet εκτιμά ότι οι S-400 θα παραμείνουν για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Ερντογάν: Σε τύφλωση η ΕΕ – Πρέπει να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά της ΕΕ λέγοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγική τύφλωση ωστόσο δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της και με αυτό τον τρόπο θα την ενδυναμώσει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης και ισχύος εάν η Τουρκία δεν γίνει πλήρες μέλος. Παρά όλες τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και μισό αιώνα, πλέον θέλουμε να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας που δίνουμε και η υπομονή που δείχνουμε για να γίνουμε μέλος της ΕΕ . η ΕΕ πρέπει πλέον να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωση και περιμένουμε με θετική ατζέντα να προχωρήσει την ενταξιακή μας πορεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μία νεκρή από ένοπλη επίθεση στο φιλοκουρδικό κόμμα

Στο εσωτερικό της Τουρκίας μεγάλη συζήτηση γίνεται για την αιματηρή ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP). Ακροδεξιός ένοπλος εισέβαλε στο κτήριο και άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια νέα κοπέλα.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του ακροδεξιού εταίρου του Ερντογάν. Μίλησε για «προβοκάτσια» και δεν καταδίκασε την επίθεση.