Την απενεργοποίηση των S-300 που έχει η Ελλάδα στην Κρήτη ζητούν ξαφνικά οι ΗΠΑ



Σε μια κλωστή κρέμεται το μέλλον των S-300 στην Κρήτη,  όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Καρφί».

Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα απεξάρτησης της Ελλάδας από ρωσικά οπλικά συστήματα στο Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ . Κάτι που συνδέεται με την δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Τουρκία με τους επίσης ρωσικούς S-400.

Η αμερικανική αξίωση για τους S-300 προβάλλεται σε μια στιγμή που οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Η Ρωσία προφανώς δεν θα καταθέσει τα «όπλα» και δεν θα επιτρέψει στην Δύση να απαξιώσει το πιο αγαπημένο της οπλικό σύστημα όπως είναι οι S-300.  

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μενέντεζ-Ρούμπιο, κατέθεσαν αμυντικό νομοσχέδιο για τη συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω αναβάθμιση, συνεργασία και υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θέλουν την δημιουργία ενός «αμερικανικού φρουρίου» στο κέντρο του Αιγαίου, ικανού να εποπτεύει μια ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή έως και τα Βαλκάνια. Η νέα εγκατάσταση θα αποτελέσει μέρος της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την αύξηση των αμερικανικών βάσεων.

Φυσικά και η χώρα μας θέλει αυτή την στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, όμως την ίδια στιγμή δεν μπορεί να δεχθεί να απενεργοποιήσουμε το οπλικό μας σύστημα. Σημειωτέον πως οι S-300 έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ελληνικής αεράμυνας και λειτουργούν κανονικά, ενώ ουδέποτε παρουσιάστηκε πρόβλημα κατά τα κοινά γυμνάσια είτε με τους Αμερικανούς, είτε με το ΝΑΤΟ.