Η Μόσχα άδειασε την Άγκυρα: Δεν φεύγουν οι τεχνικοί των S-400 από την Τουρκία



«Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας αρνήθηκε τις φήμες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σκοπεύει να απελάσει Ρώσους τεχνικούς εμπειρογνώμονες που λειτουργούν βάσει της σύμβασης για το πυραυλικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού οργανισμού αμυντικής συνεργασίας, Βαλέρια Ρεσετνίκοβα (Valeriya Reshetnikova), «η επιστροφή των Ρώσων τεχνικών εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στην Τουρκία σε σχέση με τη σύμβαση S-400 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το προηγούμενο εγκεκριμένο πρόγραμμα».

Προηγουμένως, το Bloomberg είχε αναφέρει ότι η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει το συμπέρασμα της παραμονής των Ρώσων τεχνικών για να ικανοποιήσει ένα αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: ο Λευκός Οίκος, στην πραγματικότητα, δεν θα ήθελε την παρουσία ρωσικού προσωπικού στο τουρκικό έδαφος.

Το αμερικανικό πρακτορείο σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου, παραθέτει επίσης δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Τα S-400 θα είναι 100% υπό τον έλεγχό μας.

»Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση.

»Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος όμως απέρριψε τα αιτήματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία να μην ενεργοποιήσουν τους πυραύλους.

Ωστόσο, είναι σαφές από τα λόγια του Τούρκου υπουργού ότι οι Ρώσοι τεχνικοί δεν θα παραμείνουν μόνιμα στην Τουρκία, αλλά ότι, μόλις ολοκληρωθεί η σύμβαση προμήθειας πυραυλικών συστημάτων, θα επιστρέψουν στη Ρωσία, όπως προβλέπεται στην συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.