Νέα «σφαλιάρα» για Τουρκία από ΗΠΑ Κανένας συμβιβασμός για τους S-400



Οι ΗΠΑ «άδειασαν» την Τουρκία, αυτή την φορά στην περίπτωση των S-400. Ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του Τζο Μπάιντεν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Τουρκία, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνουν αδιαλλαξία για το όλο θέμα. Ο Νεντ Πράις που είναι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ, δεν θα δεχθούν με τίποτα, τη κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, από την Τουρκία.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει περίπτωση, να μεταφερθούν οι πύραυλοι S-400 στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση.

Χαρακτηριστικά είπε για το θέμα: «Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν δώσαμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400».

Με αυτό τον τρόπο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δείχνει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνουν οι S-400, μέσω κάποιας συμβιβαστικής λύσης.

Μάλιστα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, κάθε φορά που τους ρωτάνε για το θέμα, ζητάνε από την γείτονα χώρα, να εγκαταλείψει τους S-400, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα ο ο κ. Πράις εξήγησε ότι τις συγκεκριμένες θέσεις τις έχει μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους Τούρκους αξιωματούχους, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφές.

Παράλληλα εκτίμησε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος όταν συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.