ΚΙΝΑΛ: Δύο χρόνια αδιαφορίας για το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ



ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ. ΩΣ ΕΔΩ, ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ …

“Δύο χρόνια αδιαφορίας για το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, τους απόστρατους και τους εργαζόμενους στην ΕΑΒΙ, δύο καταστροφικά χρόνια για την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ), που σε συνδυασμό με την μη ορθή αξιοποίηση των εξοπλισμών στο πλαίσιο των βιομηχανικών επιστροφών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της οικονομίας και στη μείωση της εθνικής ισχύος της χώρας μας.

Τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ, μετά τα εμπρός πίσω, βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό για τον απεγκλωβισμό τους από την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει. Δύο χρόνια καταβύθισης των Ναυπηγείων της χώρας. Δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της ΕΑΒΙ.

Τα εν εξελίξει προγράμματα των ΕΔ που έχουν ανατεθεί στην ΑΒ της χώρας δεν προχωράνε, από την τεράστια καθυστέρηση ναυπήγησης των ΤΠΚ έως την αναβάθμιση των P-3 Orion, αλλά και τον περαιτέρω εξοπλισμό των ΕΔ, που παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει το εξαγγελθέν εξοπλιστικό πρόγραμμα, με άμεση προτεραιότητα την πρόσκτηση νέων Φ/Γ, δυστυχώς απέχει πολύ από την επιδιωκόμενη αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ, κυρίως λόγω απουσίας οράματος, στρατηγικού σχεδιασμού και κυρίως πολιτικής βούλησης.

Εκεί όμως που πραγματικά η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ «πάτωσε» είναι στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το Στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και δεν το αφήνουν να αφοσιωθεί απερίσπαστο στο έργο του. Στα βαθμολογικά, οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα, στη βασική μέριμνα της καθημερινότητάς του, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσής του, στηρίζοντας και προστατεύοντας τα μέλη της οικογένειάς του, σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας, αυξάνοντας το ηθικό του. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει λύση σε κανένα από τα προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κυριότερα:

1.    Αποκατάσταση ιεραρχικής ομαλότητας Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ.

2.    Συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά ζητήματα (αναγνώρισης ετών υπηρεσίας, επίλυσης συνταξιοδοτικού – ασφαλιστικού ΕΠΟΠ).

3.    Μεταθετικότητα στρατιωτικού προσωπικού (συνυπηρέτησης συζευγμένων στελεχών και στρατιωτικών με τέκνα στην Β΄ και Γ΄ λυκείου, θέσπισης δευτεροβάθμιου οργάνου Εξέτασης Ενδικοφανών προσφυγών).

4.    Επανασχεδίαση μισθολογίου στρατιωτικών (ρύθμισης Μισθολογικών κλιμακίων Αξιωματικών από ΕΜΘ, θεσμοθέτησης αύξησης Ημερήσιας αποζημίωσης, ρύθμισης αποζημίωσης Νυχτερινής Απασχόλησης).

5.    Εκσυγχρονισμός π.δ. 432/83 για υγειονομική περίθαλψη στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

6.    Στέγαση προσωπικού και εκσυγχρονισμού πλαισίου μοριοδότησης.

7.    Και τόσων άλλων, με την κορωνίδα όλων, τη μη τήρηση της υπόσχεσης του ΥΕΘΑ να φέρει στη βουλή ένα νομοσχέδιο υπέρ του προσωπικού των ΕΔ.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Κινήματος Αλλαγής να αναδείξει τα θέματα που ταλανίζουν τα στελέχη των ΕΔ και τους εργαζόμενους στην ΕΑΒΙ και να ενεργοποιήσει την κυβέρνηση να προβεί στην επίλυσή τους, η αδυναμία της τελευταίας να το πράξει είναι εκκωφαντική!!!

Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του ΥΕΘΑ σε άρθρα του στο διαδίκτυο ότι, τα προβλήματα του προσωπικού δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του και δεν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με την επίλυσή τους.

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του δεν θα πάψει να βρίσκεται στο πλευρό των στελεχών και των εργαζομένων που, παρά την αδιαφορία της κυβέρνησης, αγόγγυστα και με φιλότιμο υλοποιούν το έργο τους. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματά τους και θα γίνουμε «στενός κορσές» στην κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις κοινοβουλευτικές δράσεις μας μέχρι την οριστική επίλυσή τους.”

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής