Στην ιστορική βάση Merignac η παραλαβή του πρώτου Ελληνικού Rafale-Εφιάλτης για την Τουρκία



Η HAF παραλαμβάνει το Rafale, το τέταρτο στην ιστορία της Γαλλικό μαχητικό, με την ‘’ριπή ανέμου’’ να έρχεται για να αλλάξει για μια ακόμη φορά τις ισορροπίες στο Αιγαίο όπως άλλωστε έγινε με τα Γαλλικά αεροσκάφη και τις τρεις προηγούμενες φορές. 

Στην ‘’καρδιά’’ της Γαλλικής αεροναυπηγικής Dassault, στην ιστορική βάση Merignac στη Νοτιοδυτική Γαλλία στα προάστια του Bordeaux θα επισφραγιστεί στις 21 Ιουλίου η αλλαγή σελίδας στην Πολεμική μας Αεροπορία με την απόκτηση του πρώτου ‘’game changer’’ μαχητικού Rafale .Εκεί όπου οι Γάλλοι έχουν κατασκευάσει συνολικά περισσότερα από 7.000 αεροσκάφη.

 Έπειτα από το Mirage F1 CG το 1974, το Μirage 2000 BGM το 1988 και το Mirage 2000-5 το 2007, η HAF παραλαμβάνει το Rafale, το τέταρτο στην ιστορία της Γαλλικό μαχητικό, με την ‘’ριπή ανέμου’’ να έρχεται για να αλλάξει για μια ακόμη φορά τις ισορροπίες στο Αιγαίο όπως άλλωστε έγινε με τα Γαλλικά αεροσκάφη και τις τρεις προηγούμενες φορές. Όταν σε όλες τις περιπτώσεις προκάλεσαν ‘’νευρικό κλονισμό’’ στους γείτονες οι οποίοι μάταια όπως αποδείχθηκε έψαχναν για χρόνια τρόπους για να τα αντιμετωπίσουν. Αυτό που άλλωστε ήδη άρχισαν να κάνουν πριν καν τα πρώτα Rafale προσγειωθούν στη ‘’φωλιά’’ των ‘’Δελταπτέρυγων’’ στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Η τυπική παραλαβή του πρώτου Rafale βαμμένου στα χρώματα της HAF αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα δηλαδή στις 20 Ιουλίου και την επόμενη να ακολουθεί η επίσημη τελετή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Merignac θα βρεθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Αθήνα και το Παρίσι να δίνουν το στίγμα ότι η αγορά Rafale από την Ελλάδα δεν αποτελεί μια απλή εξοπλιστική συμφωνία αλλά ένα ακόμη βήμα επιβεβαίωσης των ισχυρών δεσμών που ενώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες τις δυο χώρες.

Και ενώ το πρώτο διθέσιο Ελληνικό Rafale είναι ήδη έτοιμο στα υπόστεγα της Dassault για να υποδεχτεί τους νέους του ιδιοκτήτες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η δεύτερη ‘’ριπή ανέμου’’ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελέγχων και επιθεωρήσεων πριν και αυτή ‘’ντυθεί’’ στα ‘’μπλε’’ χρώματα της HAF. 

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Newpost, το πρώτο Ελληνικό Rafale αποφασίστηκε να μην πετάξει άμεσα για την Τανάγρα αλλά να παραμείνει σε Γαλλικό έδαφος για λίγους μήνες ώστε να μπει και αυτό στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των Ελλήνων ιπτάμενων που ήδη βρίσκονται στη Γαλλία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τουλάχιστον τα πρώτα τέσσερα από τα έξι μεταχειρισμένα Rafale τα οποία αναμένεται να παραδίδονται ανά μήνα από τους Γάλλους στην Πολεμική μας Αεροπορία σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το τέλος του 2021.

Μέσα στo κόκπιτ του πρώτου Ελληνικού Rafale αμέσως μετά την παραλαβή του από την HAF και τους επόμενους μήνες αναμένεται να δούμε τα τέσσερα ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία ήδη έχουν προχωρήσει την εκπαίδευσή τους και πετούν τα Γαλλικά μαχητικά. Το ίδιο θα συμβεί σε κάθε Rafale το οποίο θα παραλαμβάνει η HAF το επόμενο διάστημα. Και πίσω από τους πρώτους τέσσερις Έλληνες ιπτάμενους  θα ακολουθήσουν οι επόμενοι τέσσερις οι οποίοι επίσης βρίσκονται στη Γαλλία και εκπαιδεύονται στο έδαφος με εντατικό διάβασμα για να περάσουν στον εξομοιωτή και στη συνέχεια στις πρώτες τους πτήσεις.

Έτσι η Πολεμική Αεροπορία μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα ‘’χτίζει’’ σε στέρεες βάσεις την επόμενη γενιά των Ελλήνων αεροπόρων οι οποίοι θα επανδρώσουν την πρώτη Μοίρα Rafale της HAF, την 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’. Και μαζί με τους ιπτάμενους των Viper όπως και των υπόλοιπων μαχητικών της ΠΑ αναμένεται να σφραγίσουν την κυριαρχία της στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια.