Η Ρωσία προαναγγέλλει στρατιωτική δράση κατά του Αφγανιστάν«Θα στείλουμε στα στρατεύματά μας στο Αφγανιστάν; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι προφανής» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια, με την προ δεκαετιών εμπλοκή της ΕΣΣΔ στην περιοχή, εφόσον απειληθεί ή εφόσον απειληθούν σύμμαχοί της όπως το Τατζικιστάν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωση, ακόμη, ότι ο οργανισμός συλλογικής ασφάλειας, στον οποίο μετέχουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και η Γεωργία, έχει ήδη σκεφτεί να απαντήσει δυναμικά σε περίπτωση που το Τζατζικιστάν δεχθεί επίθεση από ισλαμιστές του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία του για την αναδιάταξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί ομολογία ήττας από την Ουάσινγκτον.

Χθες, άλλωστε, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της βάση στο Τατζικιστάν, ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει εάν θα πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς ή εάν θα στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Το Τατζικιστάν έχει κάνει έκκληση στους συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για κινδύνους ασφαλείας στα εδάφη του από τις εξελίξεις στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Νεότερη Παλαιότερη