Η Ρωσία δημιουργεί ‘’εκ βάθρων’’ μια ισχυρή Συριακή Πολεμική Αεροπορία



Ρώσοι ιπτάμενοι εκπαιδεύουν Σύριους πιλότους μεταφέροντας τους την εμπειρία από τα πολεμικά μέτωπα

Η Ρωσία σε μια μεγάλης κλίμακας σχεδιασμό, προσπαθεί να επαναδημιουργήσει τον Συριακό στρατό και ιδίως την Συριακή Πολεμική Αεροπορία, η οποία είχε κλείσει για χρόνια λόγω του πολέμου.

Έτσι μόλις εχθές 1η Ιουλίου, 50 φοιτητές της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας ,  «άνοιξαν ξανά τα φτερά τους»  ολοκληρώνοντας την βασική τους εκπαίδευση με τη βοήθεια Ρώσων εκπαιδευτών.

Το Υπουργείο Άμυνας  της Ρωσίας, μοιράστηκε πλάνα από νέους σύριους πιλότους, που πετούσαν στους προσομοιωτές μαχητικών αεροσκαφών L-39 "Albatross" υψηλής απόδοσης. 

Η Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία (SyAAF), χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο πολεμικού αεροπλάνου, σε αποστολές αεροπορικής υποστήριξης και επιθέσεις εδάφους από το 2012.

Η υποστήριξη της Ρωσίας, είναι κρίσιμη για την επιβίωση του SyAAF, το οποίο έχει πολύ περιορισμένους πόρους. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, εργάζεται για την αναζωογόνηση των δυνατοτήτων του SyAAF, από την έναρξη των ρωσικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη Συρία το 2015.

Η  Συριακή Πολεμική Αεροπορία (SyAAF), έχει λάβει από το 2016  μια σειρά από ανταλλακτικά και πυρομαχικά από τη Ρωσία για τα πολεμικά της αεροπλάνα, όπως  επίσης και μερικά επιθετικά  ελικόπτερα  Mi-24P.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία ενίσχυσε την υποστήριξή της στο SyAAF.  Το 2021, παραδόθηκαν αρκετά στρατιωτικά ελικόπτερα Ka-226T. Το SyAAF θα αρχίσει επίσης εργασίες αποκατάστασης, για να καταστήσει ετοιμοπόλεμα, τα  βομβαρδιστικά μαχητικά Su-22M4 με ανταλλακτικά που παρέχονται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία, παρέχει παρόμοια υποστήριξη σε άλλους κλάδους του Συριακού Αραβικού Στρατού, καθώς και δυνάμεις ασφαλείας και τοπικές φιλοκυβερνητικές ομάδες.

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA), είναι πλέον σε θέση να επιχειρεί με αναβαθμισμένα MiG 29 τα οποία  παρέλαβε πριν από ένα μήνα, τα οποία είναι ικανά, να καταρρίψουν ανάμεσα σε άλλα και εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εισέρχονται στην επικράτειά της Συρίας.
 
Δεν έχει γίνει γνωστό, ποιας έκδοσης του αναβαθμισμένου MiG-29 παρέλαβε η Συρία, αλλά  πηγές  αναφέρουν ότι πρόκειται για παραπλήσια έκδοση, με αυτή  της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ειδικοί δίνουν προσοχή στο γεγονός, ότι ο επανεξοπλισμός της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να δείχνει ότι στο εγγύς μέλλον η Συρία μπορεί να καταστεί μία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, από την στιγμή που τα MiG-29, ειδικά οι εκσυγχρονισμένες εκδόσεις τους, υπερβαίνουν σημαντικά τις δυνατότητες των μαχητών F-16, τα οποία είναι τα κύρια μαχητικά αεροσκάφη για κάποιες χώρες.

Σύμφωνα με έναν αναλυτή της ρωσικής Avia.Pro, «η Συρία μπορεί να μην είναι σε θέση, να αντιταχθεί σε όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει στο οπλοστάσιο ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο θα έχει ισχυρά τζετ που θα μπορούσαν να κάνουν τις εχθρικές δυνάμεις, να σκεφτούν δύο φορές για επίθεση στην Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Η Συρία, φυσικά, δεν θα είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ισραήλ, αλλά προφανώς για ορισμένες άλλες χώρες, αυτή μπορεί να είναι η ιδανική κίνηση για να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Συρίας, ειδικά επειδή είναι ακόμα άγνωστο, ποιους πυραύλους θα μπορούσε η Μόσχα να μεταφέρει στην Πολεμική Αεροπορία της Συρίας μαζί με αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Συρία, ξεκίνησε την αναβάθμιση περίπου 20 MiG-29 σε συνεργασία με την Mikoyan στην Ρωσία σε έκδοση παραπλήσια με αυτή των MiG-29SM.

Επιπλέον, πρόσφατα η Συριακή Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε, αριθμό συλλογών ηλεκτρονικών αντιμέτρων Talisman, της εταιρείας Defense Initiatives από την Λευκορωσία.