Ερντογάν: Τι ετοιμάζει στην Κύπρο; Κάποιος να τον σταματήσει πριν να είναι αργά



Στην επέτειο της τουρκικής εισβολής σχεδιάζουν φιέστα στα Κατεχόμενα οι Τούρκοι - «Σφυρίζει αδιάφορα ο ΟΗΕ, «κοιμάται» η Ευρώπη, παρακολουθεί από… απόσταση ο Μπάιντεν.

Όταν η μέχρι πρότινος άκαμπτη και αμιγώς υπεροπτική στάση της Τουρκίας προς τον διεθνή της περίγυρο αλλάζει, σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο και μας βάζει αναπόφευκτα σε σκέψεις. Όταν πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μια απόπειρα «γοητείας» των συνομιλητών του, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την κατσάδα του Μπάιντεν και των υπολοίπων συμμάχων, είχαμε τονίσει πως οι ενέργειες του «σουλτάνου είναι ξεκάθαρα προσχηματικές και ψεύτικες.

Η προσπάθεια μεταστροφής της εξωτερικής εικόνας της Τουρκίας άγγιξε μάλιστα και τη χώρα μας, όμως τα «αθώα» καλέσματα φιλίας του Ερντογάν διαδέχθηκαν οι απειλές και οι ύβρεις εναντίον μας, αλλά και κατά της μαρτυρικής Κύπρου.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν επιβεβαιώνεται πως η πολιτική της πολυμέτωπης σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει τελειωμό. Ύστερα από την στρατικοποιημένη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει στη Λιβύη, στο Ιράκ στη Συρία και φυσικά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ακραία του ρητορική επεκτείνεται και στην πολύπαθη και μαρτυρική Κύπρο, βεβηλώνοντας για μία ακόμη φορά περιουσίες και σπιλώνοντας μνήμες.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Οκτώβριο, παραβίασε κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ φαίνεται πως το τουρκικό καθεστώς είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα, μία ακόμα ακραία πρόκληση που θα δοκιμάσει και πάλι τα αντανακλαστικά του ΟΗΕ, που η αλήθεια είναι πως δεν φημίζονται για την αμεσότητά τους.

Μπορεί λοιπόν ο Ερντογάν να υποσχέθηκε «ήσυχο καλοκαίρι» στο Αιγαίο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα παραμείνει ήρεμος και στην Κύπρο. Όχι πως για το Αιγαίο άλλαξαν οι θέσεις του, απλώς θέλει να κερδίσει χρήματα από τον τουρισμό και δεν τον… παίρνει για νταηλίκια στο Αρχιπέλαγος απομακρύνοντας ευρωπαϊκά πορτοφόλια.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε παράνομα στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει επίσης παράνομη επίσκεψη σε 20 μέρες, ημερομηνία που συμπίπτει με την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο το 1974. Η ρητορική του, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τον Τούρκο πρόεδρο να ετοιμάζεται να επιτεθεί, να εκβιάσει και απειλήσει τους πάντες… από Αθήνα και Λευκωσία μέχρι Βρυξέλλες, Παρίσι και Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης έστειλε ήδη επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας τον για τα σχέδια της Τουρκίας στην Κύπρο και για τις προκλήσεις που ετοιμάζει. Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδρασή του; Ποια θα είναι η αντίδραση της Δύσης γενικότερα, μιας και όλοι γνωρίζουν ήδη το τι θα κάνει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα;

Καθώς το μέτρο και η αυτοσυγκράτηση αποτελούν πλέον άγνωστη λέξη για την τουρκική καθεστηκυία τάξη και τα διεθνή λεκτικά «ραπίσματα» και οι καταδίκες δυστυχώς δεν πιάνουν τόπο παρά μόνο σε «πολιτισμένους», ίσως επιτέλους να έχει έρθει η ώρα των πράξεων. Διαφορετικά, τα μελλούμενα για την μαρτυρική Κύπρο ίσως να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα. Και ευθύνη θα βαρύνει τους πάντες, τους πάντες όμως!