Ο Ερντογάν στήνει παγίδα στον Μπάιντεν με το αεροδρόμιο της ΚαμπούλΟ Τούρκος αναλυτής και πρώην βουλευτής Αϊκάν Ερντεμίρ δήλωσε πως «Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την «πρόταση» της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν να αναλάβει τον έλεγχο και την λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των στρατευμάτων του NATO και των ΗΠΑ». 

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας σύμφωνα με τον ίδιο έχουν υποστεί τεράστια ζημιά λόγω των πολιτικών διαφορών σε θέματα όπως η Συρία, το Ισραήλ, η Λιβύη και προφανώς η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Το τελευταίο επέφερε κυρώσεις στην Άγκυρα, τονίζοντας την «κρυφή ατζέντα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι: « Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι πιθανό ότι θέλει να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την ανάληψη ελέγχου και λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ, ώστε να είναι σε θέση αργότερα να προωθήσει την ατζέντα του σε άλλα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνήσει σε αυτό, δεν θα είναι και η πιο σοφή επιλογή, καθώς υπάρχουν ήδη ενδείξεις ή όπως είπε χαρακτηριστικά «red flags».

Οι «ύποπτες» δηλώσεις Ερντογάν για τους Ταλιμπάν

Η Τουρκία έχει συμπαρασταθεί με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έχει υποστηρίξει την Χαμάς στην Παλαιστίνη, έχει υποστηρίξει το «Μέτωπο Αλ-Νούσρα» στη Συρία, οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την κατά την πρόσφατη σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ, ο Ερντογάν ήταν επίσης εξαιρετικά επικριτικός για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το ως «τρομοκρατικό κράτος».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Ερντεμίρ, «κάποιος πρέπει να αμφισβητήσει την αξιοπιστία ενός συμμάχου που παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν έχει αντικρουόμενα ζητήματα με τις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου από τα Βαρώσια την προηγούμενη βδομάδα.

Ο Ερντογάν είχε πει χαρακτηριστικά: « Η Τουρκία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ιδεολογία των Ταλιμπάν και θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί άνετα μαζί τους για την ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνάμεων για την εξασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου» ενώ την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι πρέπει να σταματήσουν την προέλαση και την κατοχή τους σε επαρχίες του Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λεπτομέρειες για το πως η Τουρκία θα διατηρήσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα είναι επί του παρόντος υπεύθυνα για την αστυνόμευση του αεροδρομίου.

loading...