Η πολύπλευρη Συνεργασία Συρίας-Ρωσίας



Η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της Ρωσίας φαίνεται να είναι αεροστεγής, καθώς και οι δύο βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους συνεργασίας. Αυτό περιλαμβάνει επιχειρήσεις κατά του ISIS στην κεντρική περιοχή, καθώς και κατά της λεγόμενης «μέτριας αντιπολίτευσης» στις βόρειες περιοχές της χώρας, σημειώνει το southfront.org.

Την 1η Ιουλίου, 50 στρατιώτες του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Αεροπορίας στο Kuweires της Συρίας, που άνοιξε ξανά το 2018 αφού παρέμεινε κλειστοί για χρόνια λόγω του πολέμου, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους με τη βοήθεια Ρώσων εκπαιδευτών.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μοιράστηκε πλάνα από τους νέους πιλότους της Συρίας που πετούσαν με εκπαιδευτές μαχητικών αεροσκαφών υψηλής απόδοσης L-39 Albatros.

Η Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία (SyAAF) χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο πολεμικού αεροπλάνου σε στενή αεροπορική υποστήριξη και σε αποστολές επίγειας επίθεσης από το 2012.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία αύξησε την υποστήριξή της στη SyAAF.

Το 2020, η Συρία παρέλαβε μια νέα παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Mig-29.

Το 2021, παραδόθηκαν αρκετά στρατιωτικά ελικόπτερα Ka-226T.

Η SyAAF αρχίζει επίσης να επισκευάζει εκτενώς τα γηρασμένα Su-22M4 με ανταλλακτικά που παρέχονται από τη Ρωσία.

Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην καταπολέμηση του ISIS και άλλων μαχητών σε ολόκληρη την Αραβική Δημοκρατία.

Εκτός από την εκπαίδευση, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) πραγματοποιούν συχνές αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του ISIS στις κεντρικές περιοχές της Συρίας.

Τουλάχιστον 23 τρομοκράτες του ISIS σκοτώθηκαν και 31 άλλοι τραυματίστηκαν τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με αναφορές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καθώς ξεκινά το καλοκαίρι, το ρωσικό ναυτικό και οι VKS άρχισαν να οργανώνουν διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.

Στις 25 Ιουνίου, πραγματοποίησαν μια άσκηση με επίκεντρο την καταπολέμηση εικονικών εχθρικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, καθώς και κυνηγιού υποβρυχίων, που διήρκεσε έως την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, σε πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Δαμασκού, η Μόσχα δε φείδεται προσπαθείων να περιορίσει πόση βοήθεια λαμβάνει η «μέτρια αντιπολίτευση» στο Greater Idlib.

Την 1η Ιουνίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέντζια, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δε συμφώνησε να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία διασυνοριακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραδόσεις αποτελούσαν παραβίαση των κανόνων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο.

Σε τελική ανάλυση, η Δαμασκός και η Μόσχα πολεμούν εναντίον της Hay'at Tahrir al-Sham στο Greater Idlib, καθώς και των άλλων μαχητικών ομάδων στην περιοχή, και δεν θα αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας να πέσει στα χέρια των μαχητών για να τους βοηθήσουν να ενισχύσουν τις τάξεις τους.

Οι πρόσφατες κοινές επιχειρήσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού και η ρωσική στήριξή του ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες, με περισσότερες μεγάλης κλίμακας προσπάθειες να αναμένονται συνεχώς για τους επόμενους μήνες.