Η Ρωσία κάνει ασκήσεις με επιθετικά ελικόπτερα και δεσμεύεται να διαφυλάξει τα σύνορα του Τατζικιστά



Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που σταθμεύουν στο Τατζικιστάν, προέβησαν σε εκτοξεύσεις πυραύλων αέρος-εδάφους κατά την διάρκεια ασκήσεων που πραγματοποίησαν σήμερα, ενώ η Μόσχα δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στην χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας είναι πλήρως εξοπλισμένες για να συμβάλουν στην ασφάλεια των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή να επιστρατευθούν 20.000 έφεδροι για να σταλούν στα σύνορα με το Αφγανιστάν, αφού περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήσαν μαχητές των Ταλιμπάν κοντά στην μεθόριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες τον Τατζίκο ομόλογ'π του κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, ότι η Μόσχα θα βοηθήσει την φτωχή αυτή πρώην Σοβιετική Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η Ρωσία, η οποία έχει στο Τατζικιστάν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές της βάσεις στο εξωτερικό, που είναι εξοπλισμένη με άρματα μάχης, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και επιθετικά αεροσκάφη, θα συμβάλει στο να στερεοποιηθεί η κατάσταση στα σύνορα με το Αφγανιστάν εφόσον χρειασθεί, είτε ευθέως είτε μέσω του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, επανέλαβε χθες την δέσμευση αυτή της Μόσχας, λέγοντας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ότι οι Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή έχουν υπό τον έλεγχο τους το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων προς την αφγανική πλευρά.

"Η κατάσταση εκεί είναι αρκετά τεταμένη επειδή, σύμφωνα με κάποιες πηγές, τμήμα μεγαλύτερο του 70% των συνόρων Τατζικιστάν -Αφγανιστάν είναι αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν", δήλωσε ο Ρουντένκο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δύο επιθετικά ελικόπτερα MI-24 και δύο μεταγωγικά στρατιωτικά ελικόπτερα συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση στο Τατζικιστάν κατά την διάρκεια της οποίας στόχευσαν περισσότερους από 15 στόχους στο έδαφος.

Η άσκηση προσομοίωσε επίθεση εναντίον παρανόμων στρατιωτικών ομάδων κατά μήκος μιας αυτοκινητοπομπής, εχθρικών εστιών και οπλοστασίων.

ΑΜΠΕ