Επίθεση κατά της Ελλάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Οι Έλληνες θέλουν να μας «βορειοποιήσουν»Επίθεση κατά της Ελλάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπολύει η εφημερίδα, Nova Makedonija, η οποία αντικατοπτρίζει τις θέσεις του σκληρού -και χαρακτηριζόμενου ως εθνικιστικού- κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO.

Με αφορμή τις πρόσφατες εστίες τριβής μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την εμφάνιση της Εθνικής ομάδας ως νέτο - σκέτο «Μακεδονία», σημειώνει ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως τη βολεύει», ενώ, σχολιάζοντας τις αναφορές από διεθνείς Οργανισμούς και ξένα ΜΜΕ σε «Βορειομακεδόνες», παρατηρεί ότι η ελληνική πλευρά θέλει «βορειοποιήσει» τη χώρα, η οποία, κατά το VMRO, πρέπει να ονομάζεται απλά «Μακεδονία».

Να σημειωθεί ότι το VMRO, το οποίο ήταν παλιότερα στην εξουσία επί σειρά πολλών ετών, ευελπιστεί, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, ότι όσο η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα παίρνει το πολυπόθητο «πράσινο φως» για άνοιγμα της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στην ΕΕ, τόσο θα υφίσταται φθορά, εξαιτίας -και- της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ετσι, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την επάνοδο στην κυβέρνηση του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στην περίπτωση που ο δρόμος προς την ΕΕ θα συνεχίσει να είναι κλειστός, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Οπως να εκδηλωθεί νέος γύρος αντιπαραθέσεων μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου (30% του πληθυσμού) της χώρας.

Το βουλγαρικό βέτο

Τα δημοσιεύματα που εκπορεύονται από τα προσκείμενα στο VMRO Μέσα Ενημέρωσης είναι ενδεικτικά του τρόπου που οικοδομεί το αντιπολιτευτικό αφήγημά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλά από τα στοιχεία του αφηγήματος, βέβαια, δεν είναι παρά απλουστευτικά, λαϊκιστικά, αντιπολιτευτικά εφευρήματα.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην ηγέτης του κόμματος και επί σειρά πολλών ετών πρωθυπουργός της άλλοτε πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, διέφυγε από τη χώρα χάρις στη βοήθεια που του πρόσφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Κατά τη Nova Makedonija, λοιπόν, «η Ελλάδα χρησιμοποιεί το μπλόκο της Βουλγαρίας στη "Μακεδονία", προκειμένου να επιτύχει πράγματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι' αυτό, παρ' ότι δεν έχει εφαρμόσει σχεδόν τίποτε από τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από αυτή τη Συμφωνία, η οποία υπεγράφη πριν από τρία χρόνια».

Οι νέες πιέσεις από την Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα, «έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία η "μακεδονική" κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση για το βουλγαρικό βέτο, με αποτέλεσμα η χώρα να καλείται να αντιμετωπίσει αίφνης, πέραν των βουλγαρικών τελεσιγράφων, και τις νέες ελληνικές απαιτήσεις».

Η ίδια εκτιμά ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τις; τελευταίες δηλώσεις του, θέλει να προχωρήσει «πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών και να επιβάλει τη χρήση του νέου ονόματος (σ.σ. της χώρας) στους ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μολονότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση βάσει της Συμφωνίας».

«Βορειοποίηση»

Κατά την προσκείμενη στο VMRO εφημερίδα, η Αθήνα «θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει πρόσθετες παραχωρήσεις από τα Σκόπια στο προσεχές χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιτύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Δηλαδή, την πλήρη “βορειοποίηση”, τόσο του κράτους, όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, συλλόγων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αθλητικών σωματείων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Εάν σε αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρέπει να προστεθεί «η υπόγεια σιωπηλή εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη για την αυξανόμενη χρήση των όρων “Βορειομακεδόνες” για το λαό και “βορειομακεδονική” για τη γλώσσα, η οποία οργανώνεται από διάφορα κέντρα στη γειτονιά μας, τότε καθίσταται περισσότερο από σαφές ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία επιδίδονται σε συντονισμένη προσπάθεια να εξαλείψουν εντελώς τον "μακεδονισμό" από την περιοχή».

Στο δημοσίευμα χαρακτηρίζονται όλα αυτά ως «παράλογες επισημάνσεις που απέχουν πολύ από το να είναι “φιλικές” και θα πρέπει εν τέλει να τις χαρακτηρίζουμε με το πραγματικό τους όνομα: Πρόκειται για εχθρικές ενέργειες και επίθεση υβριδικού χαρακτήρα κατά της "Μακεδονίας"».

«Θέλει περισσότερα η Ελλάδα»

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, Μάρκο Τροσανόφσκι, του οποίου την άποψη παραθέτει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι επιθυμεί να πάρει περισσότερα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Βουλγαρία η οποία μας παρουσιάζει ως κάποιους που δεν εφαρμόζουν μια διμερή συμφωνία (σ.σ. του 2017), χρησιμοποιείται από την Ελλάδα, για να προωθήσει ανεπίλυτα ζητήματα που δεν καλύπτονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Από τη μεριά του, ο πολιτικός επιστήμονας, Βλαντίμηρ Μποζινόφσκι, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει εκπληρώσει σχεδόν καμία από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτοί δεν εφαρμόζουν τίποτε σχετικά με τη Συμφωνία. Κερδίζουν και δείτε πώς το κράτος μας καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», λέγει.

Νεότερη Παλαιότερη