Οι τουρκικές βάσεις στα Κατεχόμενα απαιτούν την μεταφορά πάνοπλης ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο



Ειδική ανάλυση
Η κατάσταση στην Κύπρο μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες Ερντογάν για την δημιουργία αεροπορικής βάσης για drones στα κατεχόμενα της Κύπρου, παράλληλα με την προετοιμασία  κατασκευής ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο, αλλάζει όλα τα δεδομένα, απαιτώντας πλέον άμεση αντίδραση από την Ελλάδα με την μεταφορά μιας πάνοπλης Μεραρχίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο νησί, με σκοπό να τις συνδέσει με την βάση στην Αλεξανδρέττα αλλά και την Λιβύη, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της Α.Μεσογείου και την αποτροπή κατασκευής του αγωγού East Med.
 
Η Άγκυρα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλοντας να ισχυροποιήσει την παρουσία της έναντι της Ελλάδος, της  Αιγύπτου και του Ισραήλ, κινούμενη σε μια λογική μεσαίας υπερδύναμης, θέλοντας να “δίνει αυστηρές εντολές προς ναυτιλλομένους”.

Η Τουρκία αναβαθμίζει επικίνδυνα την παρουσία της κι αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες, της περιοχής και όχι μόνο.

Το καθεστώς Ερντογάν ενεργεί αποσταθεροποιητικά έχοντας πολύ επικίνδυνα σχέδια. Η Τουρκία έχει στήσει δίκτυο παρακολούθησης, με άλλα λόγια κατασκοπίας, με drones από τη Θράκη έως την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ επεκτείνει  τις στρατιωτικές της Βάσεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Σομαλία και  Κατάρ.

Ταυτοχρόνως, αυξάνει την επιρροή της στο Αζερμπαϊτζάν, ειδικώς μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ελλάδα οφείλει να πάρει άμεσες αποφάσεις και να αποστείλει πιθανότατα μια πάνοπλη ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, επαναφέροντας την κατάσταση πριν από την ανήκουστη απόσυρση της το 1967, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού.

Η χώρα μας οφείλει να σχεδιάσει την περιοδική αποστολή τετράδας μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση “Α.Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ στην ίδια βάση να μετασταθμεύουν και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα.

Στην ναυτική βάση στην Κύπρο επίσης οφείλουμε σχεδιάσουμε την παρουσία μόνιμα μίας Φρεγάτας και ενός υποβρυχίου για την κάλυψη του νησιού σε έκτακτες ανάγκες.

Παράλληλα όμως με τον διαγωνισμό για την απόκτηση από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υπερσύγχρονων Φρεγατών, θα πρέπει να εξετάσουμε την πώληση στην Κύπρο, ΤΠΚ παλαιάς τεχνολογίας που διαθέτουμε, ενώ το ίδιο θα ήταν καλό να κάνουμε και με ένα τουλάχιστον υποβρύχιο παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία ( ΤΠΚ-υποβρύχιο) θα αναλάμβανε να εκσυγχρονίσει η Λευκωσία με δικά της έξοδα.    

Η άφιξη ξανά μετά από 53 χρόνια μιας πάνοπλης ελληνικής Μεραρχίας, μαζί με την παρουσία αεροσκαφών/ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων, θα προκαλούσε σίγουρα έντονη ανησυχία στην Άγκυρα ότι και δηλώνουν πολλοί ειδικοί και μη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας πρόσφατα, αφού προσπάθησε να εξηγήσει τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στην Κύπρο, την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, καθώς και την υποστήριξή του προς τη Χαμάς, έδειξε ότι επιδιώκει νεο-Οθωμανικά μεγαλεία και αυτό δεν θα του επιτραπεί.

«Η Τουρκία δεν είναι 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα για εμάς. Η Τουρκία είναι παντού για εμάς" , δήλωσε πρόσφατα ξανά ο Ερντογάν.
 
Η Τουρκία διεκδικεί ελληνικά νησιά και παραβιάζει τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, καθώς και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ, αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν που γνωρίζει πολλά σε σχέση με αυτά που σχεδιάζει η Άγκυρα.

Όλα αυτά αποτελούν σοβαρές ενδείξεις των νεο-Οθωμανικών σχεδίων, τα οποία δεν μπορούν να “ωραιοποιηθούν” πλέον από κανέναν, ειδικά από την τουρκόφιλη Γερμανία που στηρίζει προκλητικά τον Ερντογάν και τα εγκλήματα του εντός Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό ( Λιβύη, Συρία κά).  

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε επίσης ότι, το 1974, την εποχή της τουρκικής εισβολής, χωρίς να μειώσουμε καθόλου την αξία των Κυπρίων αδελφών μας, η ΕΛΔΥΚ των 300 ηρωικών Ελλήνων μαχητών, “ξεπάστρεψε” τουλάχιστον 1500 Τούρκους εισβολείς, αναγκάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, τον επικεφαλής Τούρκο συνταγματάρχη της δυνάμεως κατά του ελληνικού στρατοπέδου, να αυτοκτονήσει από την ντροπή.

Όνειρο πολλών στην Mεγαλόνησο αλλά και στην Ελλάδα, είναι κάποια στιγμή να αναρτηθεί ξανά η ελληνική σημαία στο αρχικό στρατόπεδο της ελληνικής δυνάμεως Κύπρου, αποτίοντας  παράλληλα μεγάλο φόρο τιμής στους πεσόντες στις μάχες το καλοκαίρι του 74, το οποίο σημάδεψε ολόκληρο τον ελληνισμό, για αυτό και δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθεί ξανά κάτι ανάλογο.