Η Τουρκία σε απελπισία πουλάει τα μπαρουτοκαπνισμένα drones της



Τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής απέκτησαν νέους αγοραστές στο εξωτερικό το τρέχον έτος, με την Άγκυρα να εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αγοράζει drones στην Τουρκία. Ήδη το 2020 η γειτονική Ουκρανία, η οποία επιδιώκει αλλά δεν έχει ακόμη επιτύχει την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, αγόρασε από την Τουρκία έξι drones τύπου Bayraktar, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για νέες προμήθειες, που μπορούν να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα η Βαρσοβία απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικού υλικού. Όπως αναφέρει το capital.gr και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για πιθανή αγορά του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους ή άλλων μελλοντικών τύπων drones που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Λίγο μετά την παραγγελία που έκανε η Πολωνία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Λετονία, εκδήλωσε πιθανό ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών drones. Η Αλβανία επίσης έχει προϋπολογίσει κονδύλι περίπου 9,7 εκατ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι απόρροια των…διαφημισμένων επιτυχιών που σημείωσαν σε τουλάχιστον τρεις ενεργές εμπόλεμες ζώνες το 2020.