Μερικώς αναβαθμισμένο Leopard 2A4 με λύσεις της INTRACOM Defense στην DEFEA 2021



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρουσίαση των λύσεων που μπορεί να προσφέρει στον τομέα της αναβαθμίσεως αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, έκανε η IDE στην διάρκεια της DEFEA 2021, μέσω ενός άρματος Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού που χρησιμοποιείται ως πρωτότυπο.

Στο συγκεκριμένο άρμα, οι άνθρωποι της IDE είχαν εγκαταστήσει μέρη του Υβριδικού Συστήματος Ενεργείας Hybrid GENAIRCON για την διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων σε όλο τον κύκλο λειτουργίας, δηλαδή σε κίνηση, είτε σε ακινησία αλλά με διατήρηση όλων των συστημάτων πλήρως λειτουργικά και χωρίς κατανάλωση καυσίμου. Το σύστημα που παρουσίασε η IDE το 2017, συνιστά ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει Υβριδική Βοηθητική Μονάδα Ενεργείας, Προηγμένο Σύστημα Αποθήκευσης Ενεργείας και Σύστημα Ελέγχου Κλιματισμού Οχήματος, όλα υπό κεντρικό έλεγχο.

Στην δεξιά οπίσθια πλευρά του σκάφους είχε εγκατασταθεί το Σύστημα Αποθήκευσης Ενεργείας με λογισμικό διαχειρίσεως ενεργείας, αντικαθιστώντας τους υφισταμένους συσσωρευτές του άρματος. Η εγκατάσταση έγινε με εργασίες της HDVS, θυγατρικής της KMW στην Ελλάδα, που έχει όλο το απαραίτητο τεχνικό υπόβαθρο.

Σε επίδειξη, βρισκόταν η Υβριδική Βοηθητική Μονάδα Παροχής Ισχύος (APU) η οποία μπορεί να εγκατασταθεί στην αριστερή πλευρά.

Το Hybrid GENAIRCON έχει εγκατασταθεί σε πρώτη φάση σε μικρό αριθμό αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109 του Ελληνικού Στρατού.

Άλλο συστατικό αναβαθμίσεως του άρματος, αποτελούσε το σύστημα WiSPR Evolution που παρουσίασε η εταιρεία το 2019, μια εξελιγμένη IP έκδοση του συστήματος ενδοεπικοινωνίας οχημάτων WiSPR. Το WiSPR Evolution παρέχει πλήρη υποδομή CIS (Σύστημα Επικοινωνίας και Πληροφοριών) με ολοκληρωμένη δυνατότητα C4I, προηγμένες επιδόσεις και υψηλή προσαρμοστικότητα στις επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις.

Ο προηγμένος κόμβος επικοινωνιών, επιτρέπει πλήρη ολοκλήρωση του υφισταμένου Συστήματος Μάχης ΗΝΙΟΧΟΣ της γερμανικής Rheinmetall, που φέρουν τα πιο προηγμένα Leopard 2 HEL, αλλά με εξασφάλιση πλέον υπηρεσίας τύπου εφαρμογής, η οποία επιτρέπει την διαρκή αναβάθμιση λογισμικού του συστήματος. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το ΗΝΙΟΧΟΣ έχει ήδη κάποια ηλικία και παρουσιάζονται κάποιες αδυναμίες που απαιτούν παρεμβάσεις.

Στο εκτιθέμενο Leopard 2A4 παρουσιαζόταν δείγμα από τα τελευταίας τεχνολογίας δίχτυα πολυφασματικής αποκρύψεως που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία Valpak, και μπορούν με νέα εφαρμογή, να αναβαθμίσουν την ικανότητα υποβαθμίσεως του θερμικού ίχνους. Με τον τρόπο αυτόν βελτιώνεται η επιβιωσιμότητα του άρματος έναντι πολλαπλών απειλών που στηρίζονται για την αποκάλυψη στόχου στην ανίχνευση του θερμικού ίχνους.

Το πρωτότυπο του Leopard 2A4 αναμένεται σύντομα να υποβληθεί σε δοκιμές, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, προς αξιολόγηση.