Έρχονται τα φονικά Spike NLOS για τις ΕΔ: Ισραηλινή αντιαρματική ''γροθιά'' κατά Τουρκίας



Οι αναφορές κάνουν λόγο για πρόγραμμα που μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ
Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στα εξοπλιστικά των ΕΔ. Επιτέλους η χώρα μετά από χρόνια ενισχύεται και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. 

Η Αθήνα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο εσχάτως δέχεται «επίθεση γοητείας» από την Τουρκία, η έκβαση της οποίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η πρόσφατη συμφωνία για τη συνεργασία με την ισραηλινή Elbit στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα είναι η κορωνίδα αυτής της συνεργασίας.

Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΓΕΣ και των Ισραηλινών της Rafael για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για πρόγραμμα που μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ αν γίνει η πλήρης προμήθεια των 20 πυροβολαρχιών του Α/Τ συστήματος σε συνδυασμό με τα μη επανδρωμένα ORBITER που θα εκτελούν αποστολές στοχοποίησης. 
 
Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ να ενισχύσει κατά κύριο λόγο την άμυνα όλων των νησιών στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ ενώ ένας μικρός αριθμός Spike NLOS θα μεταφερθεί σε Μονάδες του Δ΄Σώματος Στρατού στη Θράκη. Ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμα και για τα πιο μικρά όπως το Καστελόριζο τα οποία  διαθέτουν περιορισμένο οδικό δίκτυο και έχουν ανάγκη ένα ευέλικτο μικρού μεγέθους αλλά ισχυρό όπλο άμυνας, το Ισραηλινό Spike NLOS θεωρείται ιδανικό. Καθώς διαθέτει μοναδική δυνατότητα στοχοποίησης και προσβολής κάθε είδους στόχων τόσο στην ξηρά όσο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί να μεταφερθεί και να αναπτυχθεί εύκολα και γρήγορα ενώ επιπλέον θεωρείται ως εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. 

Χαρακτηριστικά Spike NLOS  
 
Το Spike NLOS ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύνολο για τον εντοπισμό στόχων και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την μετάδοση στον πύραυλο “οδηγιών” σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή. 
 
Ο πύραυλος, βάρους 71 κιλών εντός του κανίστρου εκτοξεύσεως, μπορεί να εμπλέξει στόχο είτε απευθείας μετά την εκτόξευσή του, ή στην πορεία να δεχθεί αλλαγές από τον χειριστή και να επανακατευθυνθεί σε νέο στόχο. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια πλήγματος είναι κορυφαία.   

Το οπλικό σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους “κανόνες του παιχνιδιού” (game changer) χάρη και στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς. Ενώ το βεληνεκές οριζόταν σε 25 χλμ., που είναι ήδη μία πολύ μεγάλη επίδοση, τα τελευταία έτη ο κατασκευαστής αναφέρει βεληνεκές 32 χλμ., προφανώς λόγω της διαθέσεως νέων τύπων πολεμικής κεφαλής μικρότερου βάρους.  

Είναι προφανές ότι το Spike NLOS αποτελεί την μόνη επιλογή από την ευρεία ποικιλία οπλικών συστημάτων υψηλότατης τεχνολογίας που προσφέρει το Ισραήλ, η οποία “έχει νόημα” -σε σχέση με ό,τι άλλο μάλλον αδιάφορο ισραηλινό όπλο δείχνει να έχει απασχολήσει την ηγεσία- εφόσον η σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα έχει ως πρωτεύουσα επιδίωξη την απόκτηση σοβαρού πλεονεκτήματος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.