Οι δύο υπερηχητικοί πύραυλοι του Su-57 που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα F-35



Μπαίνοντας στη σειριακή παραγωγή τον Ιούνιο του 2019 και εν συνεχεία εντάχθηκε στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία τον Δεκέμβριο του 2020, ο μαχητής βαρέων βαρών επόμενης γενιάς Su-57 αντιπροσωπεύει προϊόν ενός πολύ φιλόδοξου προγράμματος για την ανάπτυξη του πρώτου εντελώς νέου ρωσικού αεροσκάφους μαχητικών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο μαχητής είναι έτοιμος να αντικαταστήσει το Su-27 Flanker και τα πολλά προηγμένα παράγωγά του στην πρώτη γραμμή τις επόμενες δεκαετίες και θα ενσωματώσει μια σειρά τεχνολογιών έκτης γενιάς όπως τεχνητή νοημοσύνη, όπλα λέιζερ  και ισχυρούς κινητήρες Saturn 30 - όλες αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται για ενσωμάτωση στο αεροσκάφος. 

Έχει αποκτήσει ιδιαίτερη προσοχή σε χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των τρισδιάστατων κινητήρων ώθησης, των πρωτοφανών μεγάλων εσωτερικών όπλωνχωρητικότητα και τα συστήματα άμυνας λέιζερ . Ενώ οι ικανότητες μάχης του Su-57 το καθιστούν κορυφαίο δυνητικό αμφισβητία για νέα αμερικανικά σχέδια, δηλαδή το F-35A και τον επερχόμενο μαχητή έκτης γενιάς FX , μια αξιολόγηση του οπλισμού του αεροσκάφους, και ιδίως τις δύο κατηγορίες υπερηχητικών πυραύλων που χωρίζει, υποδείξτε μια πιθανότητα να διαταράξετε σοβαρά και ενδεχομένως να καταρρεύσετε εντελώς μαχητικές επιχειρήσεις από Αμερικανούς μαχητές μυστικότητας χωρίς να τους εμπλέξετε άμεσα. Μια τέτοια ικανότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, δεδομένου ότι το Su-57 αναμένεται να είναι υπερβολικά υψηλό σε περίπτωση μεγάλου πολέμου με το ΝΑΤΟ. Τα εν λόγω υπερηχητικά όπλα είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal που εκτοξεύεται στον αέρα και ο πύραυλος R-37M air to air - και τα δύο αναμένεται να ενσωματωθούν στο Su-57 πριν από το 2025. 

Το Kh-47M2 εισήλθε σε υπηρεσία στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του 2018, μετά την ανακοίνωσή του τον Μάρτιο του ίδιου έτους από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και έχει ενσωματωθεί στα υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K και Tu-22M - και τα δύο αναπτύσσουν ισχυρούς αισθητήρες και έχουν υψηλή αντοχή. Ο πύραυλος μπορεί να προσκρούσει στόχους σε ταχύτητες έως και Mach 10, και οι εκτιμήσεις εύρους κυμαίνονται από 2000km έως 3000km - πιθανώς σε σχέση με διαφορετικές παραλλαγές ενσωματωμένες στα MiG-31K και Tu-22M αντίστοιχα. Ακόμη και μικρότερες εκδόσεις που αναπτύχθηκαν από το μικρότερο εύρος MiG-31K, ωστόσο, θα επέτρεπε στα αεροσκάφη να επιτύχουν στόχους σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και σχεδόν όλη την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία χωρίς αυτά τα αεροσκάφη να χρειάζεται να αναπτυχθούν από υπερπόντιες βάσεις. Κανένα υπάρχον σύστημα πυραυλικής άμυνας δεν είναι ικανό να αναχαιτίζει αξιόπιστα το Kinzhal, το οποίο είναι εξαιρετικά επιδεκτικό, 

Τα σχέδια για την ανάπτυξη μιας παραλλαγής του Kh-47M2 για ενσωμάτωση στο Su-57, το οποίο θα είναι μικροσκοπικό για ανάπτυξη από τους εσωτερικούς του κόλπους βομβών, ανακοινώθηκαν κοντά στο τέλος του 2018, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του αρχικού πυραύλου. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας πύραυλος που αναπτύχθηκε για το MiG-31 θα μινιατούρα για τον μαχητή επόμενης γενιάς - με τον πύραυλο αέρα-αέρα R-37 να υποβληθεί κυρίως σε παρόμοια διαδικασία για την ανάπτυξη αργότερα του R-37M. Η ενσωμάτωση του Kh-47M2 στον μαχητή θα έκανε το Su-57 το μοναδικό στον κόσμο ικανό να παραδώσει υπερηχητικές επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες όχι μόνο θα τον καθιστούσαν εξαιρετικό κυνηγό πλοίων, αλλά θα του επέτρεπαν επίσης να επιτεθούν εναντίον των εχθρικών κέντρων διοίκησης κόμβοι εφοδιαστικής, αεροδρόμια και άλλοι κρίσιμοι στόχοι πολύ πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Σε συνδυασμό με την υψηλή δυνατότητα επιβίωσης και το μεγάλο εύρος του Su-57, λίγοι θα μπορούσαν να σταματήσουν το Kh-47M2 από το να βγάλουν τους διαδρόμους του εχθρού από την υπηρεσία και να εξουδετερώσουν μεγάλο αριθμό εχθρικών μαχητών στο έδαφος πολύ νωρίς σε μια σύγκρουση. 

Οι πιθανές συνέπειες αυτού, ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των Αμερικανών μαχητών μυστικότητας και την ανάγκη τους για παρθένους διαδρόμους, είναι τεράστιες - με αυτούς τους μαχητές να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο έδαφος. Μαχητές Stealth που βασίζονται σε αερομεταφορείς θα είναι, αν μη τι άλλο ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των Αμερικανών μαχητών μυστικότητας και την ανάγκη τους για παρθένους διαδρόμους, είναι τεράστιες - με αυτούς τους μαχητές να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο έδαφος. Μαχητές Stealth που βασίζονται σε αερομεταφορείς θα είναι, αν μη τι άλλο, θα είναι ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των Αμερικανών μαχητών μυστικότητας και την ανάγκη τους για παρθένους διαδρόμους, είναι τεράστιες - με αυτούς τους μαχητές να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο έδαφος. Μαχητές Stealth που βασίζονται σε αερομεταφορείς θα είναι, αν μη τι άλλο, θα είναιπιο ευάλωτο σε τέτοιες επιθέσεις εάν τα πολεμικά πλοία λειτουργούν εντός του εύρους δέσμευσης του Kinzhal.

Ο υπερηχητικός πύραυλος αέρα-αέρα R-37M είναι πιθανότατα ο πιο ικανός σε λειτουργία σήμερα, αν και το επερχόμενο αμερικανικό AIM-260 και το κινεζικό PL-XX θα μπορούσαν σύντομα να αμφισβητήσουν την υπεροχή του. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς αισθητήρες Su-57, ο πύραυλος είναι ικανός να εμπλέξει αεροσκάφη σε εμβέλεια έως 400 χλμ. Και η ασυναγώνιστη ταχύτητα Mach 6 και η πολύ υψηλή ελιγμό του καθιστούν πολύ δύσκολη την αποφυγή. Ενώ ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμπλακεί μαχητές μυστικότητας, τέτοια αεροσκάφη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι ανιχνεύσιμα σε περισσότερο από το μισό εύρος πυραύλων, ακόμη και όταν το Su-57 μοιράζεται δεδομένα παρακολούθησης με επίγεια συστήματα άμυνας εδάφους και υποστηρίζει μαχητές και αεροσκάφη AEW. Όπου το R-37M θα μπορούσε να υπερέχει ενάντια στους εχθρικούς μαχητές μυστικότητας, ωστόσο, βρίσκεται στην εξουδετέρωση του αεροσκάφους που είναι κρίσιμο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων τους. Ειδικά στην Ανατολική Ασία, Το σχετικά μικρό εύρος του F-35 σε σύγκριση με τους μαχητές βαρέων βαρών σημαίνει ότι θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον εναέριο ανεφοδιασμό για να λειτουργήσει επιθετικά - και εάν αυτά τα αεροσκάφη καταστραφούν, θα εμποδίσει σοβαρά και πιθανώς θα σταματήσει εντελώς επιθετικές επιχειρήσεις από τους μαχητές. 

Ενώ τα νεότερα MQ-25 ελαφριά μη επανδρωμένα δεξαμενόπλοια έχουν δυνατότητες μυστικότητας, αυτά πρόκειται να αγοραστούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και να έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα πιο ευρέως σχεδιασμένα σχέδια μη-stealth. Η απώλεια δεξαμενόπλοιων σε μια μεγάλη πτήση πάνω από τη θάλασσα μπορεί δυνητικά να αφήσει τους μαχητές εγκλωβισμένους και να αναγκάσει εκφορτώσεις έκτακτης ανάγκης, ακόμη και την παρουσία πυραύλων ικανών να απειλήσουν αυτά τα αεροσκάφη καθώς το R-37M μπορεί να είναι αρκετό για να τερματίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις μαχητών σε ένα συγκεκριμένο θέατρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο εάν η Ρωσία δεσμεύσει τις ΗΠΑ 

Τελικά, ενώ το Su-57 έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να συμβαδίζει με την ελίτ ενός εχθρικού στόλου, όπως το F-35A και το πιο ικανό επερχόμενο FX, το Penetrating Counter Air Fighter και άλλα, ο μαχητής μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός στην υπονόμευση των πολεμικών προσπαθειών ενός εχθρικού αεροπορικού στόλου με έναν λιγότερο άμεσο τρόπο χωρίς άμεση εμπλοκή εχθρικών μαχητών. Αυτή η ευελιξία είναι ασυναγώνιστη μεταξύ των μαχητών πέμπτης γενιάς, με το F-35A να μην διαθέτει συγκρίσιμα όπλα, και οι δυνατότητες αέρος-εδάφους και αντι-πλοίου του F-22 και του κινεζικού J-20 είναι αμελητέες, ενώ κανένα από αυτά τα μη ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιεί υπερηχητικό πυραύλους αέρα-αέρα Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, ανάλογα με τις δυνατότητες των επερχόμενων Αμερικανών μαχητών έκτης γενιάς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα αμερικανικά προγράμματα υπερηχητικών πυραύλων.