Ρωσία: Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκολόβκο» θα είναι το πρώτο πλοίο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon



Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκολόβκο», η τρίτη φρεγάτα του έργου 22350, κλάσης «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», θα γίνει το πρώτο πολεμικό πλοίο που θα εξοπλιστεί με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ 3M22 Zircon.

«Σχεδιάζεται η ‘Ναύαρχος Γκολόβκο’ να γίνει ο πρώτος φορέας Zircon», μετέδωσε, το Σάββατο, το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δήλωση πηγής προερχομένης από την αμυντική βιομηχανία.

Η ναυπήγηση της «Ναύαρχος Γκολόβκο» ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2012 και καθελκύστηκε την 22α Μάϊου 2020. Οι δύο άλλες φρεγάτες αυτής της κλάσης –«Ναύαρχος Γκόρσκοφ» και «Ναύαρχος Κασατόνοφ» – είναι ήδη σε ενεργό υπηρεσία. Έξι ακόμη φρεγάτες είναι υπό κατασκευή.

Οι φρεγάτες έργου 22350 σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση των υποβρυχίων και πολεμικών μονάδων επιφανείας στους ωκεανούς και τις θάλασσες και την αποτροπή των αεροπορικών επιθέσεων μόνες ή στο πλαίσιο σχηματισμών μάχης. Το σκάφος των φρεγατών είναι συνεχούς ανώτατου καταστρώματος (flush-decked). Διαθέτει υπερκατασκευή τριών υπεστεγασμάτων (three-island), ενός πύργου-ιστού, και ενός μεταλλικού φουγάρου. Κατά την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες στελθ για καταστήσουν το πλοίο «αόρατο» στα ραντάρ των δυνητικών αντιπάλων. Το εκτόπισμα του είναι 5000 τόνοι, το μήκος 135 μέτρα. Η ταχύτητα είναι 29 κόμβοι. Το πλήρωμα αποτελείται άνω των 170 ατόμων. Το συγκρότημα ισχύος αεριοστρόβιλου – ντίζελ διαθέτει ικανότητα 65000 ίππων. Μπορεί να μεταφέρει ένα ελικόπτερο Ka-27 ή τις τροποποιήσεις του.

Τα κεντρικά όπλα αποτελούνται από δυο γενικά συστήματα κάθετης εκτόξευσης 16 κελιών 3S-14 για πυραύλους Kalibr. Η «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», το πρώτο πλοίο του έργου, συμμετέχει στις δοκιμές του Zircon.

Ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon 3M22 σχεδιάστηκε από την NPO-Μηχανολογική Μηχανική στο Ρούτοφ στα προάστια της Μόσχας. Είναι μέρος του συμπλέγματος 3K-22 (Zircon) το οποίο το NATO αναφέρει ως SS-N-33. Ο πύραυλος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα Mach 9 και να πετάξει σε υψόμετρο 30-40 χλμ όπου το βεληνεκές και η ταχύτητα αυξάνονται καθώς η αντίσταση του αέρα είναι μικρότερη. Οι ειδικοί υπολογίζουν το ωφέλιμο φορτίο του στα 300-400 κιλά και το μήκος του πυραύλου στα 8-10 μέτρα. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από τον γενικό κάθετο εκτοξευτή 3S-14 επι πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρύχια αλλά και από τους επάκτιους εκτοξευτές πυραύλων Bastion.