Απύθμενο θράσος! Τούρκοι: Οι Έλληνες απέτυχαν με τις πυρκαγιές και μας ζητάνε βοήθειαΤην ίδια στιγμή οι Αμερικανοί στέλνουν ελικόπτερα για δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία

Δεν φτάνει που ενώ η χώρα μας πάλευε με τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών έκαναν “σουρωτήρι” το Αιγαίο , δεν φτάνει που βρήκαν ευκαιρία εν μέσω της πύρινης λαίλαπας να μας κατηγορήσουν για το μεταναστευτικό εκ νέου, τώρα το παρατράβηξαν οι Τούρκοι και μας λένε πως αποτύχαμε με τις πυρκαγιές και ζητάμε την βοήθειά τους!

Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα την εμφανίζουν ως “έκτακτη είδηση”, και υποστηρίζουν πως “η Ελλάδα, η οποία αντιμετώπιζε τις πυρκαγιές χωρίς αρκετή επιτυχία μέχρι τώρα, ζήτησε πυροσβεστικό από την Τουρκία”.

Επικαλούνται μάλιστα δήλωση του Τούρκου υπουργού Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακτεμιρλί σύμφωνα με την οποία: «Η Ελλάδα έχει ζητήσει αεροσκάφη. Με την εκτόνωση των πυρκαγιών εντός της χώρα μας, αν μπορούμε, θα το παρέχουμε στην Ελλάδα».
 
Οι ΗΠΑ στέλνουν ελικόπτερα για δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία
 
Την ίδια στιγμή η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά των δασικών πυρκαγιών με 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης.

Στη δήλωση που έγινε στον λογαριασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά των δασικών πυρκαγιών με 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου CH-47 «Chinook».
 
Η πρεσβεία μοιράστηκε τις ακόλουθες δηλώσεις:

* Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για βοήθεια στην αρχή του αγώνα κατά του Covid-19 παρέχοντας ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Είμαστε πλέον υπερήφανοι που ανταποκρινόμαστε σε αυτή τη χειρονομία απαντώντας στο αίτημα της Τουρκίας και υποστηρίζοντας τις προσπάθειές της για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

* Ενεργώντας μέσω της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποστολής δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων τύπου CH-47 «Chinook» για να βοηθήσουν την Τουρκία να καταπολεμήσει δασικές πυρκαγιές.

* Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν πολύ καλά την καταστροφή που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές. Θαυμάζουμε το θάρρος των ανθρώπων στην Τουρκία να σβήσουν τις φλόγες. Η συμβολή μας σε αυτές τις προσπάθειες είναι ένα απτό παράδειγμα αμερικανικών αξιών και συμπόνιας στο εξωτερικό. Είμαστε δίπλα στον ΝΑΤΟικό μας σύμμαχο στο πλαίσιο της συνέχισης της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.