Τι θέλει ο Ερντογάν από τη Νότια Λιβύη;

 

Η Τουρκία συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους και ξένους μαχητές προκειμένου να τους στείλει στη Λιβύη, να διατηρήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας και να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο εσωτερικό της χώρας, αποκάλυψαν πηγές του Libya Review.

Οι πηγές εξήγησαν ότι η Άγκυρα στρατολόγησε σουδανικές ένοπλες ομάδες προκειμένου να τις στείλει στο νότο της Λιβύης για να στοχεύσει τις δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στα σύνορα του Τσαντ. Το σύνορο Λιβύης-Τσαντ είναι μια εξαιρετικά ευμετάβλητη περιοχή, μετά τη δολοφονία του προέδρου του Τσαντ Ιντρις Ντέμπι σε ένοπλες επιθέσεις τον περασμένο Απρίλιο.

Οι πηγές πρόσθεσαν πως η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη στρατολόγηση μιας ομάδας Σουδανών μισθοφόρων ανήκει στον Τούρκο επιχειρηματία Οκτάι Σαμπάν Χόσνι. Ο Οκτάι είναι κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Οκτάι ανέθεσε το έργο της στρατολόγησης Σουδανών ανθρακωρύχων για να τους στείλει στη Λιβύη, σε ένα Τούρκο που ονομάζεται Γιουσέφ. Ο Γιουσέφ εργάζεται υπό την κάλυψη του επιχειρείν στη συντήρηση βαρέων μηχανημάτων και φορτωτών.

Ο Οκτάι έφυγε από το Σουδάν μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος, ο οποίος τον ανέθεσε εκεί. Πηγές ανέφεραν πως «η τουρκική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για εργασίες πρόσληψης συνεχίζει να εργάζεται με διάφορες μορφές λόγω των εκτεταμένων σχέσεων των υπαλλήλων της με εργαζόμενους και ανθρακωρύχους στο Σουδάν».

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία βλέπει τον Λιβυκό Νότο με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το 70% του πλούτου της Λιβύης συγκεντρώνεται σε αυτήν την περιοχή.

Το Φεβρουάριο, μια έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε ότι οι σουδανικές ένοπλες ομάδες συμμετείχαν στις μάχες στη Λιβύη.

Τους τελευταίους μήνες, ένοπλες ομάδες, οι περισσότεροι αλλοδαποί, εξαπέλυσαν πολυάριθμες επιθέσεις στη νότια Λιβύη. Στόχευσαν τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), γεγονός που ώθησε τον τελευταίο να ξεκινήσει προληπτικές εκστρατείες για τον «καθαρισμό» αυτής της περιοχής.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για να μεταφερθούν μισθοφόροι στη Λιβύη και η παρουσία ξένων δυνάμεων σε πολλά μέρη της Λιβύης παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών της Λιβύης, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Δεκέμβριο.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Νταμπάιμπα στην Τουρκία το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δε θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Αυτή η κίνηση εγείρει αμφιβολίες για την πρόθεση της Άγκυρας να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση και να αποσύρει τους μισθοφόρους και τις συνδεδεμένες δυνάμεις της από τη Λιβύη.

libyareview.com - Mohamed Emad - Παρουσίαση Freepen.gr