Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας με την Κίνα στη βόρεια-κεντρική ΚίναΗ Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν μεγάλης κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη βόρεια-κεντρική Κίνα στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα γυμνάσια Sibu/Cooperation-2021 στην επαρχία Νίνγκσια παρακολουθούνται από τη διεθνή κοινότητα για ενδείξεις αν η Κίνα και η Ρωσία διευρύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, καθώς βρίσκονται αμφότερες σε αντιπαράθεση με τη Δύση.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant σημειώνει πως στα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή, Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν για πρώτη φορά κινεζικά όπλα. Η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν κοινά γυμνάσια από το 2005.

Η Μόσχα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-Su-30SM, μηχανοκίνητες ομάδες πεζικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στα γυμνάσια που επικεντρώνονται στην αντιτρομοκρατία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Τα γυμνάσια διεξάγονται την ώρα που οι Ταλιμπάν κέρδισαν έδαφος στο Αφγανιστάν όπου η κατάσταση από άποψη ασφαλείας έχει επιδεινωθεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τα στρατεύματά τους έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, δημιουργώντας έναν πονοκέφαλο για τη Μόσχα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Ρωσία ολοκλήρωσε σήμερα κοινά γυμνάσια στο Τατζικιστάν με δυνάμεις του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η Μόσχα είπε επίσης ότι ενισχύει τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν με επιθετικά τουφέκια και άλλα όπλα.

Η Μόσχα στράφηκε στην Κίνα το 2014 καθώς οι πολιτικές σχέσεις με τη Δύση έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.